Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, μια μεγάλη ετήσια συγκέντρωση που συγκεντρώνει από αύριο πολιτικούς ηγέτες και ειδικούς, είναι δυστυχώς  το τελευταίο παράδειγμα.

Αυξάνουν οι εντάσεις ανάμεσα στον Γερμανό καγκελάριο και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Όλαφ Σολτς και την προερχόμενη από τον χώρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, μια μεγάλη ετήσια συγκέντρωση που συγκεντρώνει από αύριο πολιτικούς ηγέτες και ειδικούς, είναι δυστυχώς  το τελευταίο παράδειγμα.

Ακριβέστερα, η γερμανική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει λίγο πριν από αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού που υπεγράφη στα τέλη του 2021, την «εθνική αμυντική στρατηγική» της .

Αλλά ένας αγώνας για επιρροή μεταξύ του καγκελαρίου και της υπουργού περιβάλλοντος, που διεκδικούν τον έλεγχο αυτού του έργου, οδήγησε στην επ’ αόριστον αναβολή του.

Ο γερμανικός Τύπος μιλά πλέον ακόμη και για ρήγμα μεταξύ του Ο. Σολτς και της υπουργού του. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν έκρυψε το έλλειμμα συμπάθειας ανάμεσα στους δύο: «Να μιλήσω για αγάπη; Όχι» .

Όλα δείχνουν να  εντείνουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στον 64χρονο σοσιαλδημοκράτη και στην 42χρονη οικολόγο. Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών «σέβεται τον παραδοσιακό έλεγχο της καγκελαρίας, χωρίς να εγκαταλείπει τις δικές της ιδέες» , εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Ναουγκεμπάουερ.  Και ο Όλαφ Σολτς  Scholz δεν σκοπεύει «να αφήσει τις θεμελιώδεις αρχές της γερμανικής διπλωματίας να υπαγορεύουν στον εαυτό του άλλα αυτά που πρέπει να κάνει». Έτσι, «η σχέση χαρακτηρίζεται από μια λανθάνουσα τάση σύγκρουσης».

Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ένα από τα κύρια σημεία σύγκρουσης, η Α. Μπέρμποκ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ακόμη μεγαλύτερης και ευρύτερης υποστήριξης του Κιέβου, την ίδια στιγμή που ο Ο. Σολτς είναι διαρκώς αναβλητικός. Επομένως, ο Καγκελάριος δεν εκτίμησε ότι η Αναλένα Μπέρμποκ παρενέβη στο Γαλλο-Γερμανικό Συμβούλιο Υπουργών στις 22 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας το ίδιο βράδυ σε γαλλικό κανάλι ότι η Γερμανία θα δεχόταν εάν η Πολωνία ζητούσε άδεια να παραδώσει άρματα μάχης τύπου Leopard 2.

Πηγή: pagenews.gr