Ψυχικό: Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό το πρωί της Τρίτης [10/5], όπου άμεσα ήρθε η Πυροσβεστική στο σπίτι του 1ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Παρίτση 44

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό το πρωί της Τρίτης [10/5]. Άμεσα ήρθε η Πυροσβεστική στο σπίτι του 1ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Παρίτση 44 με τις πρώτες εκτιμήσεις να λένε πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χώρο της κουζίνας.

Άμεσα έφτασαν στο σημείο 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Όταν οι πυροσβέστες μπήκαν στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας, βρήκαν εκεί μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η εκτίμηση είναι πως ίσως προσπαθούσε να ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου. Τη γυναίκα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Διαμόρφωση και διατήρηση των εξωτερικών χώρων

Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθεί η ποσότητα της καύσιμης ύλης που το περιβάλλει. Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.

Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι και γενικά μακριά από ο,τιδήποτε εύφλεκτο, διότι οι καύτρες από ενδεχόμενη πυρκαγιά στην παρακείμενη δασική έκταση μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων και ως επακόλουθο τη μετάδοση της φωτιάς σε ολόκληρο το σπίτι.

Η κατοικία σας πρέπει να διαθέτει πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.Σχεδιασμός σε περίπτωση κινδύνου

  • Καθορίστε ένα σημείο συνάντησης με τα μέλη της οικογένειάς σας
  • Σχεδιάστε τον τρόπο διαφυγής σας σε περίπτωση κινδύνου
  • Πραγματοποιείστε δοκιμαστικές ασκήσεις εκκένωσης της κατοικίας σας
  • Συντάξτε μία κατάσταση με τα αντικείμενα που θα πάρετε μαζί σας σε
   περίπτωση εκκένωσης της κατοικίας σας.
  • Αν παρατηρήσετε ύποπτους καπνούς ή φλόγες, καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199
  • Θα πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες για το ακριβές σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έτσι ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν έγκαιρα
  • Να αναφέρετε, επίσης, τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και κάθε άλλη πληροφορία που θα σας ζητηθεί
  • Προσπαθήστε παράλληλα, να σβήσετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κομμάτι κλαδί ή φορητούς πυροσβεστήρες.

Σχεδιασμός πυρασφαλών οικοδομημάτων

Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να “αρπάξουν” φωτιά εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, φροντίστε η οροφή να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά. Θα πρέπει, επίσης, να την καθαρίζετε, όπως και τις υδρορροές, τακτικά από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα βλάστησης.Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας σας, λάβετε μέτρα, ώστε οι καύτρες από κάποια πυρκαγιά που πιθανώς να εκδηλωθεί στην παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, από το εσωτερικό να μην μπορούν να “μεταπηδήσουν” στο δάσος.

Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε κάθε είδους εύφλεκτη βλάστηση, σωρούς ξύλων και απορρίμματα μακριά από τους τοίχους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύψτε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό συρμάτινο πλέγμα μικρού βρόγχου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr