Για τέταρτη μέρα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός 2021, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου με τη ψηφοφορία. Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό, συνετό, αναπτυξιακό προϋπολογισμό που στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον χαρακτηρίζουν αντιλαϊκό, χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσημο που οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση τους πολίτες.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και πλήρη αναλγησία. «Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρηματίες, εργαζόμενους ανέργους και συνολικά τα μέτρα που λάβαμε ήταν ύψους 24 δις για το 2020», επεσήμανε σε σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βεσυρόπουλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε λόγο για «ανακρίβειες και ψέματα» και υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε τραγωδία και απόλυτη απόγνωση την κοινωνία.

Τι είπαν Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Χάρης Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Δελής (ΚΚΕ):

«Απέναντι σε έναν λαό, που παρά τα όσα πέρασε δεν «έπεσε», μπορούμε να τα καταφέρουμε με αποτελεσματικότητα, με δυναμισμό και αίσθημα ευθύνης» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, λέγοντας ότι «ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο δρόμος που φτιάχνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέρμα μιας επίπονης διαδρομής και να ρίξουμε τίτλους τέλους στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».

Απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Να εμμένετε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τη δημιουργία εντυπώσεων, να μην σπέρνετε τον διχασμό αλλά να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, σε μια περίοδο που η ανάγκη για συστράτευση δυνάμεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο κράτησαν την κοινωνία όρθια. Ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο, γιατί προβλέπει μείωση εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέριμνα για τις εκκρεμείς συντάξεις και φυσικά κανέναν νέο φόρο. Προβλέπει τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων έμπρακτα. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Όταν εσείς ως κυβέρνηση καταργήσατε το ΕΚΑΣ, αυξήσατε τον ΦΠΑ, ενώ -όπως είχε πει σε αυτή την Αίθουσα και ο κ. Χουλιαράκης- εσείς ήσαστε που με συνειδητή επιλογή υπερφολογήσατε τη μεσαία τάξη».

Για προϋπολογισμό «φάντασμα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, λέγοντας πως είναι «μιας άλλης εποχής όταν βασικός σκοπός της δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η συρρίκνωση των δαπανών και η σταθεροποίηση των δημοσίων ελλειμμάτων».

Είναι, υποστήριξε: «Ένας προϋπολογισμός λιτότητας και διαμορφώνεται ως τέτοιος την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι προϋπολογισμοί είναι επιθετικοί, παράγουν πρωτόγνωρα ελλείμματα και μπαίνουν με τις ευλογίες των διεθνών οργανισμών στην πρώτη γραμμή για τη συγκράτηση της ύφεσης μέσα από την επέκταση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και τη διεύρυνση του κράτους πρόνοιας. Το Ταμείο Ανάκαμψης το χρησιμοποιείτε ως αφορμή για να επιταχύνετε όλες εκείνες τις πολιτικές και όλα τα φαντάσματα της εποχής του νεοφιλελευθερισμού και της εποχής των μνημονίων και λειτουργεί ως ένα συγχωροχάρτι της λιτότητας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει ούτε ευρώ αύξηση, όταν το 2019, λόγω της διαχείριση του Επιτελικού Κράτους, στο δεύτερο εξάμηνο πέντε δισεκατομμύρια απορροφήθηκαν».

«Τα φορτώνετε όλα στον κορωνοϊό, γιατί θέλετε να κρύψετε τη βασική αιτία της κρίσης για να μη δει ο λαός ότι και αυτή η κρίση, όπως και η προηγούμενη, είναι κρίση καπιταλιστική» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. Ο προϋπολογισμό, είπε «έχει πεντακάθαρη ταξική σφραγίδα υπέρ του κεφαλαίου και μία ενσυναίσθηση ταξική μέχρι τα μπούνια» σημειώνοντας ότι τα 2,5 από τα 3,5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από φόρους, προέρχονται από έμμεσους φόρους που τους πληρώνουν οι πολλοί κάθε μέρα. Ανέφερε πως «μέσα στην πανδημία έχουμε 572 εκατομμύρια λιγότερα για τη δημόσια υγεία». Για την Παιδεία «προβλέπονται 30 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα δόθηκαν φέτος», λέγοντας ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα είμαστε στα μείον 2 δισεκατομμύρια ευρώ», ένα χρηματοδοτικό κενό «που το καλύπτουν οι λαϊκές οικογένειες, που ξεπαραδιάζονται από τις ελλείψεις της κρατικής εκπαίδευσης».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τον Πολιτισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε: «Το ποσοστό του στον προϋπολογισμό εδώ και χρόνια έχει μια εντελώς συμβολική παρουσία: 0,04% για τον πολιτισμό. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό; Εκατό χιλιάδες είναι σύμφωνα με το Υπουργείο και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως επίδομα, όπως δεν είδαν και κανένα μέτρο στήριξης οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργών με ή χωρίς ΚΑΔ. Τι θα γίνουν οι καλλιτέχνες εκείνοι -που είναι πλειοψηφία- που δεν κατάφεραν μέσα στο 2020 να συγκεντρώσουν τα είκοσι πέντε μόλις ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας;».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr