Πρωτοχρονιά: Τηρώντας πιστά τις παραδόσεις και τα έθιμα οι κάτοικοι της Αυστρίας γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους.

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και σε λίγες ώρες έρχεται το 2022. Αξίζει όμως να αναφερθούν τα έθιμα και οι παραδόσεις που συνθέτουν το «μωσαϊκό» των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στην Αυστρία, με έθιμα που συμβολίζουν την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής.

Το ρεβεγιόν και η Πρωτοχρονιά στην Αυστρία κυλούν λίγο διαφορετικά απ‘ότι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει η κοπή της βασιλόπιτας, αλλά ούτε δωράκια, αφού έχουν δωθεί ήδη την ημέρα των Χριστουγέννων. Ας δούμε όμως τα αντίστοιχα αυστριακά έθιμα.

„Glücksbringer“ – Αντικείμενα ως γούρι

Οι Αυστριακοί λατρεύουν να δωρίζουν μινιατούρες σε μορφή γουρουνιού, τετραφύλλου, πασχαλίτσας, ζαριού, πετάλου αλόγου για να φέρουν τύχη.

„Rote Unterwäsche“ – Κόκκινα εσώρουχα ως γούρι

Ένα άλλο έθιμο είναι να φοριούνται κόκκινα εσώρουχα, τα οποία πιστεύεται πως φέρνουν τύχη, αγάπη και ευτυχία.

„Donauwalzer“ – ο Γαλάζιος Δούναβης

Ένα ακόμη αγαπημένο έθιμο είναι να χορεύεται ο Γαλάζιος Δούναβης του Στράους.

„Bleigießen“ – Χύτευση μολύβδου

Ως μια μικρή προφητεία για την εξέλιξη του νέου χρόνου οι Αυστριακοί παίρνουν ένα κομμάτι μόλυβδο, το λιώνουν με ένα κερί, το ρίχνουν σε ενα μπολ με κρυο νερό και μετά από λίγο το βγάζουν. Λένε πως το σχήμα που έχει πάρει ο μόλυβδος δείχνει ένα σημάδι για το μέλλον.

Το τραπέζι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν:

Πολύ αγαπητή είναι η κατανάλωση ψαριών όπως του κυπρίνου (Karpfen). Με την έννοια ότι τα ψάρια κολυμπούν προς τα μπροστά, δηλ. με την ίδια κατεύθυνση που κυλάει και ο χρόνος. Άλλα κλασικά πιάτα είναι αυτά από χοιρινό κρέας, αφού όπως είπαμε το χοιρινό συμβολίζει την καλοτυχία. Και οι φακές (Linsen) είναι ένα συνηθισμένο πιάτο στο αυστριακό τραπέζι της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, αφού έχουν το ίδιο σχήμα με τα κέρματα και επομένως συμβολίζουν τον πλούτο.

„Pummerin“ – Η καμπάνα του Αγίου Στεφάνου

Είναι η Τρίτη μεγαλύτερη καμπάνα στην Ευρώπη και σημαίνει μόλις πάει 0:00 ως ειδοποίηση για την αλλαγή του χρόνου.

„Das Wiener Neujahrkonzert“ – Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης:

Ο λόγος για την πασίγνωστη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης (Wiener Philarmoniker), που τελείται κάθε χρόνο κυρίως σε μελωδίες της οικογένειας Στράους. Πραγματοποιείται στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής (Wiener Musikverein) και μεταδίδεται ζωντανά στις τηλεοράσεις σε πάνω από 90 χώρες. Τη συναυλία του 2018 θα διευθύνει για πέμπτη φορά ο Riccardo Muti.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης εισιτηρίων ακολουθεί μια ηλεκτρονική κλήρωση μέσω της ιστοσελίδας της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Αυτό γίνεται για να έχουν άνθρωποι απ‘όλο τον κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα από τα πολυπόθητα εισιτήρια και να παρευρεθούν στην καταπληκτική αυτή εκδήλωση. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή αρκετά νωρίς, δηλ. αρχές Ιανουαρίου ως τέλη Φεβρουαρίου για τη συναυλία της επόμενης χρόνιας.

Ευχές:

– „Guten Rutsch ins Neue Jahr“. Κυριολεκτικά σημαίνει „Καλό κύλισμα στο νέο χρόνο“, αλλά εννοείται „Καλό ξεκίνημα στο νέο χρόνο“. Χρησιμοποιείται πριν μπει ο νέος χρόνος.

-„Ein gutes Neues Jahr“ ή „Prosit Neujahr“. Σημαίνει „Καλή χρονιά“ και χρησιμοποιείται αφότου μπει ο νέος χρόνος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr