Πρόταση μομφής: Τι προβλέπει το Άρθρο 84

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι καταθέτει πρόταση μομφής. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσε η  κακοκαιρία «Ελπίδα», στην ακρίβεια και στην πανδημία.

Η διαδικασία

Το τριήμερο της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται. Η οργάνωση της τριήμερης συζήτησης θα οριστεί από την Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει το μεσημέρι.

Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Την Κυριακή, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αντίστροφα με την κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και κλείνει με την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Τι αναφέρει το Άρθρο 84 στο Σύνταγμα

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr