Το Μυστικό Καταφύγιο κάτω από τον Πύργο του Άιφελ και η Ιστορία του ως Κέντρο Καινοτομίας

Το Μυστικό Καταφύγιο κάτω από τον Πύργο του Άιφελ και η Ιστορία του ως Κέντρο Καινοτομίας

Μπορεί να μη γνωρίζατε ότι ο Πύργος του Άιφελ, πέρα από την εμβληματική του παρουσία στο Παρίσι, υπηρέτησε και ως κέντρο επιστημονικών πειραμάτων και καινοτομίας από τον Γουστάβο Άιφελ. Ένα από τα λιγότερο γνωστά στοιχεία είναι ότι κάτω από τον πύργο βρίσκεται ένα μυστικό καταφύγιο, του οποίου η είσοδος βρίσκεται κοντά στη νότια κολόνα. Το καταφύγιο κατασκευάστηκε το 1909 για στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες και όχι για προστασία από βομβαρδισμούς, όπως μπορεί να φαντάζεται κανείς.

Αρχικά, ο πύργος σχεδιάστηκε για να είναι η κεντρική είσοδος της Παγκόσμιας Έκθεσης το 1889, αλλά γρήγορα ο Άιφελ βρέθηκε να προσπαθεί να σωθεί το έργο του, το οποίο προοριζόταν να παραμείνει όρθιο μόνο για 20 χρόνια και είχε δεχτεί πολλές επικρίσεις για την αρχιτεκτονική του. Έτσι, υποστήριξε οικονομικά τον στρατηγό και πρωτοπόρο του ραδιοφώνου Gustave-Auguste Ferrié, επιτρέποντας την κατασκευή ενός σταθμού ασύρματης τηλεγραφίας στην κορυφή του πύργου. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Άιφελ συνεργάστηκε με τον Φεριέ για τις πρώτες στρατιωτικές μεταδόσεις ραδιοφώνου.

Το 1913, το Αστεροσκοπείο του Παρισιού χρησιμοποίησε τη νέα υποδομή για να μεταδώσει σήματα στο Ναυτικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ, βοηθώντας στη μέτρηση της διαφοράς γεωγραφικών μηνών. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το καταφύγιο λιβαδεύτηκε σε στρατηγικό κέντρο, με μυστικές σήραγγες και δίκτυα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίας. Αυτή η «επικοινωνιακή υποδομή του Άιφελ» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Πρώτη Μάχη του Μαρν, καθώς οι γαλλικές δυνάμεις κατάφεραν να μπλοκάρουν τις γερμανικές επικοινωνίες.

Στη συνέχεια, το καταφύγιο εξελίχθηκε και μετά τον πόλεμο, με την ίδρυση του Radio Tour Eiffel το 1921, το οποίο περιελάμβανε ειδήσεις και ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Το ραδιόφωνο δεν ήταν η μόνη μορφή επικοινωνίας που φιλοξενεί ο πύργος, καθώς υπηρέτησε και ως αίθουσα σύνταξης για την εφημερίδα Le Figaro και ταχυδρομείο. Με την γερμανική κατοχή το 1940, το Radio Tour Eiffel σταμάτησε, αλλά τα ιστορικά γεγονότα συνεχίστηκαν να μεταδίδονται.

Το μυστικό καταφύγιο παρέμεινε αποκλεισμένο για σχεδόν 70 χρόνια, με αρκετά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του αν υπάρχει κάποια σήραγγα που συνδέει τον πύργο με τον Champ de Mars και την École militaire. Σήμερα, αρκετά ραδιοφωνικά και ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια συνεχίζουν να εκπέμπουν από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ η δυνατότητα επίσκεψης του υπόγειου αυτού χώρου έχει πρόσφατα ανασταλεί. Εκεί βρίσκεται επίσης το αρχικό μηχανοστάσιο που ελέγχει τους έξι υδραυλικούς ανελκυστήρες του πύργου, σχεδιασμένους από τον Γουστάβο Άιφελ το 1889.

Πηγή: tanea.gr