Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για “πρόοδο” στις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σήμερα στο Πεκίνο

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για “πρόοδο” στις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σήμερα στο Πεκίνο, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα μιας σπάνιας επίσκεψης Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα που είχε σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις δεν θα καταλήξουν σε σύγκρουση.

Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που συναντά τον Κινέζο ηγέτη από το 2018, είχε περπατήσει νωρίτερα προς τον Σι απλώνοντάς του το χέρι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, την οποία χρησιμοποιεί συχνά η Κινα για να υποδέχεται αρχηγούς κρατών – θετικές ενδείξεις στη χορογραφία της διπλωματίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν στη συνέχεια η μία απέναντι στην άλλη κατά μήκος ενός μεγάλου τραπεζιού διακοσμημένου με ροζ λουλούδια λωτού, με τον Σι στην κορυφή και τον Μπλίνκεν στα δεξιά του.

Η διάρκειας περίπου 30 λεπτών συνάντησή τους θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Σι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα φέτος.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο, δεσμευόμενοι για πιο συχνή επικοινωνία, παρότι οι σχέσεις έχουν από τότε επιδεινωθεί εξαιτίας θεμάτων που ξεκινούν από την Ταϊβάν και φθάνουν μέχρι ανησυχίες για κατασκοπεία.

Πηγή: pagenews.gr