Πρόγραμμα Ηρακλής: Τεχνογνωσία στην Ευρώπη για το ζήτημα των κόκκινων δανείων μπορεί να εξάγει ο «Ηρακλής»

Τεχνογνωσία στην Ευρώπη για το ζήτημα των κόκκινων δανείων μπορεί να εξάγει ο «Ηρακλής» στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Το Ελληνικό Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού μέσω του οποίου ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε από το 45% τον Ιούνιο του 2019 στο 30% τον Δεκέμβριο του 2020, στο 13% τον Δεκέμβριο του 2021 και θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.

Γιατί ο Ηρακλής αποτελεί “παράδειγμα μεταρρύθμισης”

Ο «Ηρακλής» όμως είχε την τιμητική του και σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες το περίφημο Center for the Study of Financial Innovation (CSFI) του City του Λονδίνου, με θέμα το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και το μέλλον της Ελληνικής Oικονομίας. Προσκεκλημένοι ήταν ο κ. Γιώργος Ζαββός, τ. Υφυπουργός Οικονομικών, που ως αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα είχε προωθήσει τη δημιουργία και λειτουργία του «Ηρακλή», ο Peter Sanfey, Αν. Διευθυντής της EBRD του Λονδίνου, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική και την διακυβέρνηση, o Alex Muscatelli, Διευθυντής Fitch Ratings στην Φρανκφούρτη και επικεφαλής αναλυτής για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιρλανδίας και η κα Vicky Pryce, επικεφαλής οικονομολόγος στο Center for Economic and Business Research του Λονδίνου. Την συζήτηση συντόνισε ο Dr Andrew Hilton, Επικεφαλής του CSFI, κορυφαίου think tank για τα θέματα των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, καινοτομιών και επενδύσεων.

Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι ο «Ηρακλής» είναι ένας επιτυχημένος μηχανισμός μείωσης συστημικών κινδύνων, αλλά και διασποράς κινδύνων και δείχνει πως οι τιτλοποιήσεις ως δυναμικό εργαλείο της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων της Τραπεζικής Ένωσης.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι θετικές επιπτώσεις του «Ηρακλή» για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Όπως αναφέρθηκε:

  • Απαλλασσόμενες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες έγιναν ξανά επενδύσιμες και μπορούν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και την κερδοφορία τους. Μόνο το 2021, δύο από τις συστημικές τράπεζες άντλησαν κεφάλαια, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για την αύξηση των δανείων για φέτος είναι γύρω στο 6,5% με 7%.
  • O «Ηρακλής» είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τις πολλαπλές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η αναβάθμιση των τραπεζών είναι ο προπομπός για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Δεδομένης της μεγάλης δυναμικής της οικονομίας, καθώς και της πολιτικής σταθερότητας πού υπάρχει, με μια φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση, εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης που ενισχύεται από την πρόσφατη επιστροφή νέων (brain gain), είναι αναμενόμενο ότι η Ελλάδα θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το επόμενο έτος. H επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδύσεων για την περαιτέρω τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
  • Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να παίξουν τον ρόλο τους ως ιμάντες μετάδοσης των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη. Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους περίπου 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 30 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο με κατανομή 18 δισ. επιχορηγήσεις και 13 δισ. δάνεια. Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών τραπεζών είναι να διοχετεύσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια σε βιώσιμα επενδυτικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών επενδύσεων, της πράσινης χρηματοδότησης, καθώς και σε πηγές εναλλακτικής ενέργειας που προσελκύουν σήμερα σημαντικές επενδύσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr