Η παγκόσμια οικονομία έχει μπροστά της χρόνια αναιμικής ανάπτυξης, προειδοποίησε την Πέμπτη η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές να είναι οι χειρότερες των τελευταίων 30 ετών.

Η παγκόσμια οικονομία έχει μπροστά της χρόνια αναιμικής ανάπτυξης, προειδοποίησε την Πέμπτη η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές να είναι οι χειρότερες των τελευταίων 30 ετών. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί σε μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πρόκειται για την πιο αδύναμη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990, και βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις πενταετίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Η κ. Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο οικονομικός κατακερματισμός» ήταν βασικοί φραγμοί στην ανάπτυξη, με τον εμπορικό προστατευτισμό να αναμένεται να περιορίσει τον ρυθμό της οικονομικής επέκτασης.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι χαμηλότερες προοπτικές θα κάνουν «ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση της φτώχειας, την επούλωση των οικονομικών πληγών της κρίσης της πανδημίας και την παροχή νέων και καλύτερων ευκαιριών για όλους».

Περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δουν την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε το ΔΝΤ.

Πηγή: pagenews.gr