Στο κομβικό ερώτημα πότε θα αποκτήσουμε ανοσία στην Ελλάδα, απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πάρει την απόφαση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ίδιο θα γίνει και με άλλα εμβόλια στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ εξήγησε ότι από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποκτήσει ανοσία. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση και αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού μέσα στο 1ο εξάμηνο, θεωρητικά πλήρη ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι. Άρα μεσολαβούν πολλοί μήνες, τόνισε, ανάμεσε σε άλλα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Σε σχέση με τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι η έγκριση είναι μια κεντρική διαδικασία από τον EMA, έπειτα έρχεται στους εθνικούς οργανισμούς της κάθε χώρας όπου καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης, δηλαδή πού θα πάει και με ποιους τρόπους θα διανεμηθεί και καθορίζονται οι συνθήκες και οι ιδιαίτεροι περιορισμοί που θέτει κάθε χώρα.

Έτοιμος ο ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ είναι έτοιμος, υποστήριξε ο κ. Φιλίππου. «Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ήδη γνωρίζουμε ότι από το τέλος του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση από τον EMA οπότε εντός 24 ωρών στους μηχανισμούς θα βρίσκονται όσοι πρέπει να είναι – ακόμη και αν είναι Πρωτοχρονιά – για να ληφθεί τάχιστα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης».

Θα υπάρξουν κι άλλα εμβόλια εκτός από της Pfizer

Για το πότε θα ληφθεί η απόφαση και θα διατεθεί στην Ελλάδα το εμβόλιο, ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρείται ότι το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση – η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου διευκρινίζοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο της Pfizer και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

«Από την στιγμή που θα γίνει αυτό θα χρειαστεί μια δυο μέρες για να γίνει η διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε ο ίδιος και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διάθεσή του με την προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ  ανέφερε πως σε αυτήν την διαδικασία εμβολιασμού ο ΕΟΦ δεν είναι μόνος του και πως είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση που απαιτεί την συνεργασία πολλών και ότι γίνεται βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας έτσι ώστε να γίνουν όλα σωστά και ομαλά.

Για το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές ο ίδιος δήλωσε πως η έγκριση δεν είναι μια απλή διαδικασία και γι’ αυτό ο EMA έχει καθυστερήσει. «O EMA είναι ένας σχολαστικός οργανισμός σε θέματα ασφάλειας. Πρωτίστως ενδιαφέρει το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αυτό θα διασφαλίσει ο EMA».

Σε σχέση με την έγκριση που δόθηκε νωρίτερα στην Βρετανία είπε πως κάθε οργανισμός φαρμάκων ακολουθεί τα δικά του κριτήρια και ότι ο ελληνικός οργανισμός ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά κριτήρια που μέχρι τώρα δεν τους έχουν διαψεύσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr