Μία ιστορική φωτογραφία που φαίνεται ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος είναι γεννημένος στην Ελλάδα , συζύγου της βασίλισσας Ελισσάβετ , με τη στολή του ευζώνου, «ανέβασε» στο twitter ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν , που έχει ειδικευθεί στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης για να τιμήσει την σημερινή ιστορική μέρα. Ο Δούκας του Εδιμβούργου , γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 ως «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας» , είναι το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Πρόσφατα αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Δείτε τη φωτογραφία

Συγκινήθηκε κατά την κατάθεση του στεφάνου ο πρίγκιπας Κάρολος

Το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δίνει, μεταξύ άλλων, ο πρίγκιπας Κάρολος. Σήμερα το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, κατέθεσε το στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη εκ μέρους της χώρας του, της Μεγάλης Βρετανίας.

Η συγκίνησή του κατά την κατάθεση αλλά και την ώρα της ανάκρουσης του βρετανικού εθνικού ύμνου ήταν φανερή. Σημειώνεται ότι ο πατέρας του πρίγκιπα Καρόλου και σύζυγος της Ελισάβετ, Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, ενώ η μητέρα του ήταν ελληνικής καταγωγής.

Πρίγκιπας Κάρολος: «Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς»

Χθες ο Κάρολος,  στο δείπνο που διοργάνωσε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη χώρα μας. Ολοκλήρωσε μάλιστα την ομιλία του, λέγοντας στα ελληνικά: «Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς».

Πρίγκιπας Κάρολος

Πρίγκιπας Κάρολος

Συγκεκριμένα, παίρνοντας τον λόγο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι πατρίδα των προγόνων του. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης» είπε.

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, η πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ». Επιπλέον, τόνισε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί και ζωτικοί. «Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας» επισήμανε.

Επεσήμανε επίσης ότι όπως και το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο» προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας». Στο τέλος έκλεισε την ομιλία του παραθέτοντας στίχο του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr