Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα: Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα [3/8] από την Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε σήμερα [3/8] από την Ταϊβάν έπειτα από μία ιστορική και αμφιλεγόμενη επίσκεψη, στην οποία το Πεκίνο απάντησε με απειλές και ανακοινώσεις για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Ο κύριος Τζουντσένγκ μίλησε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και τόνισε πως η Κίνα είναι μια και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Στις 2 Αυγούστου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ταϊβάν της Κίνας αδιαφορώντας για την αντίθεση της Κίνας. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Ο κύριος Τζουντσένγκ δήλωσε ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της Κίνας και η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που μπορεί να εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα είναι αυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αυτός είναι ο πυρήνας της Αρχής της Μίας Κίνας, η οποία αποτελεί πυλώνα των τριών κοινών δηλώσεων Κίνας-ΗΠΑ καθώς και βασική προϋπόθεση και θεμέλιο της σύναψης και ανάπτυξης των σινοαμερικανικών διπλωματικών σχέσεων. Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί το πιο σημαντικό, ουσιώδες και ταυτόχρονα ευαίσθητο ζήτημα των σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ. Η πραγματική αιτία για τον νέο κύκλο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων στην παρούσα κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν είναι ότι οι ΗΠΑ και οι αρχές της Ταϊβάν συνεχώς επιδιώκουν αλλαγή του status quo, στρεβλώνοντας και υπονομεύοντας την Αρχή της Μίας Κίνας.

Τον τελευταίο καιρό η Κίνα εκφράζει επανειλημμένως τη σταθερή αντίθεσή της και την επίσημη θέση της προς τις ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο. Όμως, η επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταιβάν αποτελεί έναν σοβαρό λόγο σημαντικής κλιμάκωσης στις σινοαμερικανικές σχέσεις που στέλνει ένα λάθος μήνυμα προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν, παραβιάζει κατάφωρα την Αρχή της Μίας Κίνας και τους όρους των κοινών δηλώσεων Κίνας-ΗΠΑ, βλάπτει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα του Στενού, και δημιουργεί γενικά ένα πολύ κακό πολιτικό κλίμα.

Κλιμακώνει την ένταση η Κίνα – 27 υπερπτήσεις μαχητικών

Μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν 27 υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από την Ταϊβάν, ενώ το Πεκίνο λίγες ώρες μετά την άφιξη Πελόζι ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης κλίμακας άσκησης στα ανοιχτά της χερσονήσου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr