Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στη MONDO, ο Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο δήλωσε ότι «η υποστήριξη προς τη Σερβία αποτελούσε πάντα βασικό σημείο και βάση των δραστηριοτήτων μας σε διεθνές επίπεδο».

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Σερβία μπορεί να υπολογίζει σε «οποιαδήποτε υποστήριξη από τη Ρωσία» αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ρητά αν αυτό μπορεί να συνεπάγεται και στρατιωτική βοήθεια.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στη MONDO, ο Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο δήλωσε ότι «η υποστήριξη προς τη Σερβία αποτελούσε πάντα βασικό σημείο και βάση των δραστηριοτήτων μας σε διεθνές επίπεδο».

Η Σερβία είναι ένας από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας και έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, αν και υποστήριξε δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδίκασαν τη Ρωσία το 2022.

«Όταν και αν διακυβεύονται φιλικές και αδελφικές σχέσεις, είμαι πεπεισμένος, και αυτό ειπώθηκε σε ανώτατο επίπεδο, ότι η Σερβία και ο σερβικός λαός μπορούν να υπολογίζουν σε οποιαδήποτε υποστήριξη από τη Ρωσία», δήλωσε ο Μποτσάν-Χαρτσένκο.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την είσοδο σε μια ένοπλη σύγκρουση εξαιτίας της Σερβίας, απάντησε: «Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση».

«Σας λέω ότι η Σερβία μπορεί να υπολογίζει σε οποιαδήποτε βοήθεια που θα ήταν αποτελεσματική και απαραίτητη υπό συγκεκριμένες συνθήκες», δήλωσε ο Μποτσάν-Χαρτσένκο.

Αρνήθηκε βέβαια να πει περισσότερα, παραθέτοντας μόνο το εξής:

«Δεν έχω καμία επιθυμία να δώσω τροφή στους εχθρούς, γι’ αυτό και απαντώ έτσι – όλα εξαρτώνται από την αξιολόγηση και τη συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία θα βρεθούν η Σερβία και η Ρωσία».

Μιλώντας για την Ουκρανία, ο πρέσβης επέμεινε ότι η Μόσχα δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το Κίεβο ή τον ουκρανικό λαό, χρησιμοποιώντας αντίθετα την επίσημη γραμμή της Ρωσίας για τη διεξαγωγή μιας «ειδικής στρατιωτικής επέμβασης».

«Τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελεστούν παραμένουν τα ίδια, όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στις 24 Φεβρουαρίου 2022 – να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η προστασία και η ειρηνική ζωή για τον λαό του Ντονμπάς, τον ρωσικό λαό στην Ουκρανία, ο οποίος είναι εκτεθειμένος σε πιέσεις, γενοκτονία και απαγορεύσεις εδώ και χρόνια».

Πηγή: pagenews.gr