Πούτιν Ζελένσκι: Διαπραγματευτές από την Μόσχα και το Κίεβο αναμένεται να συναντηθούν στην Τουρκία για τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Πούτιν και Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις. Όλα τα βλέμματα έχουν συγκεντρωθεί στην Τουρκία, όπου θα γίνει ο νέο γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης έχουν για μία ακόμη φορά χαμηλές προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πιστεύουν ότι ο νέος γύρος και όσα διαρρέονται από ρώσους αξιωματούχους για τους όρους που θέτει η Μόσχα, αποτελούν έναν ακόμη επικοινωνιακό ελιγμό προκειμένου να ανασυνταχθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας και να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα τις πολεμικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δέχεται την Ουκρανία στην ΕΕ – Βέτο στο ΝΑΤΟ

Την ώρα πάντως που Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζονται για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων οι Financial Times με δημοσίευμα τους αναφέρουν πως μια εγκατάλειψη από πλευράς της Ουκρανίας της προσπάθειας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με προοπτική όμως να ενταχθεί στην Ε.Ε μπορεί να επιφέρει συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις στην Ουκρανία για την ασφάλεια της. Μάλιστα στο προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός δεν υπάρχουν τρεις όροι που υπήρχαν πριν και τους οποίους είχε θέσει η Μόσχα.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο οι Ουκρανοί, όσο και η Δύση είναι δύσπιστοι. Θεωρούν ότι όλο αυτό είναι ένα διπλωματικό παιχνίδι του Πούτιν προκειμένου να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να αναδιπλώσει τις δυνάμεις του και να ρίξει περισσότερες στον πόλεμο.

Τι λέει το Κίεβο για τις διαπραγματεύσεις

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα από την πλευρά δήλωσε ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.

Μισθοφόροι στο πλευρό της Ρωσίας

Πάντως, την ώρα που οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία φαίνεται πως καταστρώνει ήδη τα επόμενα σχέδια της πάνω στο στρατιωτικό σκέλος. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο. «Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Ομιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter. «Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr