Για πρώτη φορά επισκέφθηκε Ρώσους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του προφίλ του, εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της εισβολής

Σε μία νέα “επίθεση” δημοσίων σχέσεων ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τραυματίες Ρώσους στρατιώτες για πρώτη φορά.

Σε νοσοκομείο της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφτηκε δύο στρατιώτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία.

Ντυμένος με τη λευκή ποδιά των γιατρών, ο Πούτιν κουβέντιασε για λίγο με τους δύο στρατιώτες ενώ ήταν περιτριγυρισμένος από τους γιατρούς τους.

Αφού τους ρώτησε από πού κατάγονταν, ο Ρώσος πρόεδρος είπε και στους δύο άντρες ότι «όλα θα πάνε καλά», καθώς παραδέχθηκαν ότι οι οικογένειές τους δεν τους είχαν δει.

Η κίνηση δημοσίων σχέσεων έρχεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε αύξηση 10% στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό την Τετάρτη για να αποτρέψει τον πληθωρισμό.

Παρά το γεγονός ότι το έκανε αυτό, αρνήθηκε ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας συνδέονταν όλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 18% τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Κρεμλίνου αναγνώρισε ότι το 2022 θα είναι μια «δύσκολη» χρονιά για τη ρωσική οικονομία.

«Όταν λέω «δύσκολο», δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι δυσκολίες συνδέονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου στη Μόσχα.

«Επειδή σε χώρες που δεν πραγματοποιούν καμία δραστηριότητα – ας πούμε, στο εξωτερικό, στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη – ο πληθωρισμός είναι συγκρίσιμος και, αν κοιτάξετε τη δομή των οικονομιών τους, ακόμη περισσότερο από τη δική μας».

Τα σχόλιά του αγνόησαν το γεγονός ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις δυτικές οικονομίες είναι εν μέρει άμεση συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ανέβασε τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Η αύξηση των συντάξεων τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκινά την 1η Ιουλίου. Οι αναλυτές είπαν ότι τα βήματα δεν θα αποτρέψουν την απότομη πτώση των πραγματικών εισοδημάτων.

Ο Πούτιν – του οποίου η βαθμολογία αποδοχής έχει εκτιναχθεί πάνω από 10 μονάδες από την έναρξη της εκστρατείας στην Ουκρανία στο 82% – σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Centre τον Απρίλιο – δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να μειώσει τη φτώχεια και την ανισότητα φέτος παρά τις ακρωτηριαστικές κυρώσεις της Δύσης και τον υψηλό πληθωρισμό.

Η ρωσική οικονομία συγκλονίστηκε από ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της απόφασής του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τις τιμές καταναλωτή να εκτινάσσονται στα ύψη και τις ξένες εταιρείες να εγκαταλείπουν μαζικά τη Ρωσία καθώς το εμπόριο γίνεται σχεδόν αδύνατο.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εμπειρογνωμόνων της τράπεζας VEB δήλωσε ότι η αύξηση των κοινωνικών πληρωμών θα επιβραδύνει, αλλά δεν θα αποτρέψει τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων των Ρώσων – αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Ακόμη και με αύξηση 10% στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις γήρατος, η VEB αναμένει ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ρώσων θα μειωθεί κατά 7,5% και οι πραγματικοί μισθοί θα μειωθούν σχεδόν κατά 6% φέτος. Η VEB αναμένει επίσης ότι η φτώχεια θα αυξηθεί στο 12,6% φέτος από 11% το 2021.

Ο κατώτατος μισθός της Ρωσίας ανέρχεται σήμερα σε 13.890 ρούβλια (250 $) το μήνα, ενώ η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 18.521 ρούβλια το μήνα.

Η αύξηση των μισθών και των συντάξεων μπορεί να προσθέσει στις πληθωριστικές πιέσεις που η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να περιορίσει με έκτακτη αύξηση των επιτοκίων στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η συναλλαγματική αξία του ρουβλίου έπεσε. Έκτοτε μείωσε το επιτόκιο δύο φορές καθώς το ρούβλι έχει ανακάμψει.

Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov είπε ότι τα μέτρα θα κοστίσουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό περίπου 600 δισεκατομμύρια ρούβλια (10,5 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος και περίπου 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια το 2023.

Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει μια εκτός προγράμματος συνάντηση, όπου οι αναλυτές αναμένουν ότι θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς από το 14% προς το 9,5% που βρισκόταν πριν από την παρέμβαση στην Ουκρανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr