Κάποιες χώρες πλήρωσαν ακριβά την επιλογή της στρατηγικής της «ανοσίας της αγέλης» στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, όπως η Σουηδία. Για αυτή την στρατηγική έκανε λόγο μέχρι και ο Μπόρις Τζόνσον, που νόσησε και ο ίδιος από τον ιό. Τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έρχεται να απορρίψει ως αδιανόητη αυτή τη στρατηγική.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι είναι αδιανόητο να αφήσουν οι χώρες τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινωνία έτσι ώστε ο πληθυσμός να πετύχει, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». «Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας, η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Το να αφήσεις να κυκλοφορεί ελεύθερα ένας επικίνδυνος ιός, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, είναι απλά αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε.

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι νεκροί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, από τη στιγμή που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. «Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες είναι επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τον ιό. Οι έρευνες για τον οροεπιπολασμό καταδεικνύουν πως στην πλειονότητα των χωρών, λιγότερο του 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με την ανοσία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια Covid-19, τονίζοντας πως ορισμένοι άνθρωποι προσβλήθηκαν εκ νέου. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση τις πρώτες εβδομάδες, όμως δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η απόκριση είναι ισχυρή ή διαρκής, ούτε εάν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημείωσε.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι η ιδέα της συλλογικής ανοσίας χρησιμοποιείται στις εκστρατείες εμβολιασμού και υπενθύμισε ότι για την ευλογιά χρειάζεται το 95% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ώστε το 5% να μείνει προστατευμένο. Για την πολιομυελίτιδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 80%.

Δείτε ρεπορτάζ για τα κρούσματα και τους νεκρούς από την πανδημία στην Ελλάδα σήμερα

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr