Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2 και το ίδιο μεταδοτική με τη βρετανική, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τη σοβαρότητα της πορείας της νόσου, τόνισε η τεχνική διευθύντρια της ομάδας διαχείρισης του Covid 19 Μαρία βαν Κερκόβε στην ενημέρωση τύπου του Π.Ο.Υ.

«Αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, όπως και η βρετανική σε σχέση με την αρχική παραλλαγή του κορονοιού», δήλωσε η επιδημιολόγος, επισημαίνοντας ότι η εξάπλωση της λοίμωξης μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω των συνηθισμένων προληπτικών μέτρων όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο χεριών.

Το στέλεχος 501.V2 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων η μεταλλαγμένη μορφή του ιού είναι πλέον κυρίαρχη εκεί, ενώ σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ έχει εξαπλωθεί σε 41 χώρες κυρίως σε γειτονικές προς την Νότια Αφρική χώρες αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής έχουν εντοπιστεί στην Αυστρία ιδίως στην περιοχή του Τιρόλου, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 295 κρούσματα επί συνόλου 350 σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η βρετανική μετάλλαξη , η οποία, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, είναι κατά ένα τρίτο πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό , προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία . Η μετάλλαξη από τη Μεγάλη Βρετανία έχει πλέον εντοπιστεί σε 94 χώρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr