Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού περίπου 80.000 μωρά θα γεννηθούν τους επόμενους 3 μήνες με ανεπαρκή διαθέσιμη προ- και μεταγεννητική φροντίδα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης

Πρωταρχικός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην υφιστάμενη κατάσταση της Ουκρανίας είναι να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι έχουν διαρκή πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη και ότι ο Οργανισμός μπορεί να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες υγείας λόγω του πολέμου τόνισε σήμερα από το Κίεβο ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Χανς Γκλούγκε.

Ο ΠΟΥ, υπογράμμισε ο κ. Κλούγκε, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν λειτουργικές οι υπηρεσίες υγείας στην Ουκρανία.  Ήδη πάνω από 185 τόνοι ιατρικών προμηθειών έχουν μεταφερθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, φτάνοντας να καλύψουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους με υλικά για την υποστήριξη τραυμάτων, χειρουργικών επεμβάσεων και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παράλληλα βρίσκονται καθ οδόν άλλοι 125 τόνοι βασικών ειδών ιατρικών προμηθειών, όπως και βοηθητικά προϊόντα – αναπηρικά καροτσάκια, άλλα βοηθήματα κινητικότητας, βοηθήματα επικοινωνίας για τυφλούς.

Προτεραιότητά αποτελεί επίσης η συνεργασία με τους γείτονες της Ουκρανίας, με χώρες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και πέραν αυτής, για να διασφαλιστεί ότι καλύπτονται οι ανάγκες υγείας όσων εγκαταλείπουν τον πόλεμο, διατηρείται η θεραπεία και η φροντίδα των προσφύγων με ειδικές ανάγκες και ότι τα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις μεγάλες εισροές ανθρώπων.

Επιπλέον ο ΠΟΥ θα υποστηρίξει το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας της χώρας, ιδίως την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τη χρηματοδότηση της υγείας.

91 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας – Κλειστά τα μισά φαρμακεία

Εν τω μεταξύ ο ΠΟΥ ετοιμάζεται να αναδιατάξει ομάδες σε όλη τη χώρα, καθώς βελτιώνεται η πρόσβαση και η ασφάλεια.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κλούγκε έχουν επαληθευθεί 91 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, η ιατρική κάλυψη ρουτίνας για την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά είναι κάτω από το όριο για την ανοσία του πληθυσμού, το 50% των φαρμακείων της Ουκρανίας θεωρείται ότι είναι κλειστά και 1.000 εγκαταστάσεις υγείας βρίσκονται κοντά σε περιοχές συγκρούσεων ή σε αλλαγμένες περιοχές έλεγχος.

Περίπου 80.000 μωρά θα γεννηθούν τους επόμενους 3 μήνες με ανεπαρκή διαθέσιμη προ- και μεταγεννητική φροντίδα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

«Σε αυτές τις σκοτεινές μέρες ο ΠΟΥ θα βρίσκεται στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αντιμετωπίζοντας άμεσες προκλήσεις υγείας και μελλοντικές ανάγκες ανασυγκρότησης. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω τον βαθύ θαυμασμό μου σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ουκρανία για την προστασία της υγείας των ανθρώπων.  Η εντολή και οι ανθρωπιστικές αρχές μας καλούν να διασφαλίσουμε υγεία για όλους – συμπεριλαμβανομένων των φτωχών και των πιο ευάλωτων – όπου κι αν βρίσκονται. Έχουμε προετοιμαστεί για διαφορετικά ενδεχόμενα, προβλέποντας ότι οι προκλήσεις για την υγεία θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν. Αλλά όπως δείχνει η μακρά ιστορία και η εμπειρία του ΠΟΥ, τελικά θα βελτιωθούν. Το σωτήριο φάρμακο που χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι η ειρήνη» κατέληξε ο κ. Κλούγκε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr