«Δεν ξέρουμε αν αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ – Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων κατέγραψε η Λατινική Αμερική

Με την επιφύλαξη ότι ενδεχομένως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι περίπου 200 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 20 χώρες, στις οποίες συνήθως δεν υπάρχουν μολύνσεις αυτής της νόσου.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία «περιορίσιμη» και πρότεινε τη δημιουργία αποθέματος ώστε να διανέμονται δίκαια τα περιορισμένα εμβόλια και φάρμακα που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι πυροδότησε την πρωτοφανή έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ευθύνονται μεταλλάξεις του ιού.

«Η πρώτη αλληλουχία του ιού δείχνει ότι το στέλεχος δεν διαφέρει από τα στελέχη που μπορούμε να βρούμε σε ενδημικές χώρες και (αυτή η έξαρση) πιθανότατα οφείλεται περισσότερο σε μια αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά», δήλωσε η Δρ. Σιλβί Μπράιαντ, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους.

Για τον αριθμό των κρουσμάτων, «δεν ξέρουμε αν αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε η Δρ Σιλβί Μπράιαντ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) μέχρι την Τετάρτη είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά 219 κρούσματα.

Oι Αρχές της Ισπανίας ανέφεραν ότι ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα αυξήθηκε σε 98. Στη Βρετανία τα κρούσματα ανήλθαν σε 106, ενώ στην Πορτογαλία αυξήθηκαν στα 74.

Το πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική

Στην Αργεντινή, ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε έναν άνδρα από το Μπουένος Άιρες, σηματοδοτώντας την πρώτη μόλυνση στη Λατινική Αμερική.  Ο άνδρας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία. Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής διευκρίνισε ότι ο ασθενής είναι «σε καλή κατάσταση» και ότι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του είναι υπό παρακολούθηση και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr