Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εξέφρασε την ανησυχία του για τη δράση εγκληματικών ομάδων γύρω από τα εμβόλια του κορωνοϊού. Οι συγκεκριμένες ομάδες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση για τα εμβόλια, την ώρα που η Ευρώπη ανεβάζει τους ρυθμούς παραγωγής τους, ενώ γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν και εναλλακτικοί τρόποι χορήγησης των εμβολίων, όμως με ρινικό σπρέι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΠΟΥ, ορισμένα υπουργεία Υγείας, ή ακόμη και ρυθμιστικές αρχές, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχουν λάβει ύποπτες προσφορές για την παροχή εμβολίων, με τα εμβόλια που εκτρέπονται και επανεισάγονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, να είναι χωρίς εγγύηση ότι διατηρήθηκε η ψύξη τους.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ, πωλούνται παραποιημένα προϊόντα ως εμβόλια κορωνοϊού στο internet, ειδικά στο dark net, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν αναφορές διαφθοράς και επαναχρησιμοποίησης κενών φιαλιδίων εμβολίων.

ΠΟΥ εμβόλια: Τι προτείνει ο Οργανισμός

Για αυτό τον λόγο ο ΠΟΥ προτρέπει στην ασφαλή απόρριψη ή καταστροφή μεταχειρισμένων και κενών φιαλιδίων εμβολίων για να αποτραπεί η επαναχρησιμοποίησή τους από εγκληματικές ομάδες και παροτρύνει τους πολίτες να μην αγοράζουν εμβόλια εκτός από την χορήγηση τους μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Κάθε εμβόλιο που αγοράζεται εκτός αυτών των προγραμμάτων, υπογράμμισε ο ΠΟΥ, μπορεί να είναι κατώτερο ή παραποιημένο, με πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής βλάβης. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε βλάβη που προκαλείται από παραποιημένο προϊόν δεν αντικατοπτρίζει την ασφάλεια του γνήσιου εμβολίου», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ και προέτρεψε όλες τις χώρες και τα άτομα να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εκδίδει τακτικά παγκόσμιες προειδοποιήσεις ιατρικών προϊόντων για προϊόντα που δεν πληρούν τα κριτήρια και ειδικά τα πλαστά προϊόντα.

Επιπλέον, «οποιαδήποτε ύποπτη πώληση εμβολίων πρέπει να αναφέρεται αμέσως στις εθνικές αρχές, οι οποίες θα το αναφέρουν με την σειρά τους στον ΠΟΥ με την ροή των πληροφοριών να είναι απαραίτητη για την χαρτογράφηση των παγκόσμιων απειλών και την προστασία της εμπιστοσύνης στα εμβόλια» κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr