Το πώς ξεκίνησε ο κορωνοϊός φαίνεται πως «παλεύουν» ακόμα να ανακαλύψουν οι επιστήμονες, με τους ίδιους να τονίζουν πως η προέλευση της νόσου πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, γιατί εξακολουθεί να μην είναι σαφής, την ώρα που η εμβολιαστική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με την προέλευσή του, η θεωρία λοιπόν, ότι οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα έως ότου υπάρξει μια αυστηρή και βασισμένη στα δεδομένα έρευνα που να αποδείξει ότι η θεωρία αυτή είναι εσφαλμένη, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.

Θεωρίες ή αλήθεια όσα ακούγονται;

Η πανδημία του Covid-19, η οποία εμφανίσθηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει κοστίσει στον κόσμο τρισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέν εισόδημα και έχει αναστατώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας», δήλωσαν οι 18 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ραβίντρα Γκούπτα, κλινικός μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Cambridge, και ο Τζέσι Μπλούμ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη ιών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center.

«Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες», αναφέρουν σε επιστολή τους προς την επιθεώρηση Science οι επιστήμονες, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ντέιβιντ Ρέλμαν, καθηγητής μικροβιολογίας στο Στάνφορντ.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες για την προέλευση του ιού

Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν πως η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του ιού δεν «εξέτασε ισορροπημένα» τη θεωρία ότι μπορεί να προήλθε από επεισόδιο σε εργαστήριο. Στην τελική έκθεσή της, την οποία συνέταξε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ, η οποία πέρασε τέσσερις εβδομάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μέσα στην Ουχάν και στην περιοχή της, αναφέρει πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου και πως μια διαρροή από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη» ως αιτία.

Όμως, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες για την προέλευση του ιού, στις οποίες περιλαμβάνεται και μια σειρά θεωριών συνωμοσίας. «Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις υποθέσεις τόσο για φυσική προέλευση του ιού όσο και για διαρροή του από εργαστήριο μέχρι να έχουμε επαρκή δεδομένα», δήλωσαν οι επιστήμονες προσθέτοντας πως πρέπει να διεξαχθεί μια επιστημονικά αυστηρή και αμερόληπτη έρευνα.

«Σε αυτούς τους καιρούς του θλιβερού αντιασιατικού αισθήματος σε μερικές χώρες, επισημαίνουμε ότι στην αρχή της πανδημίας οι κινέζοι γιατροί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολίτες ήταν αυτοί που μοιράστηκαν με τον κόσμο κρίσιμης σημασίας πληροφόρηση για τη διάδοση του ιού, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr