Το δημοσιονομικό περιθώριο δίνει τη δυνατότητα στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις λίγο πριν τις εκλογές.

Εφάπαξ επίδομα από 200 έως και 300 ευρώ θα λάβουν τον Μάρτιο ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, καθώς η προσωπική διαφορά τούς στέρησε τις αυξήσεις 7,75% που έλαβαν τον Ιανουάριο 1,7 εκατομμύρια πολίτες. Το δημοσιονομικό περιθώριο δίνει τη δυνατότητα στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις λίγο πριν τις εκλογές.

«Αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλές συντάξεις οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης τιμών, αυτούς τους ανθρώπους οφείλει η Πολιτεία να τους στηρίξει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το μέτρο.

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν καμία αίτηση. Τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό τους.

Συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν/ έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν καθόλου αύξηση, ή πήραν μικρή αύξηση σβήνοντας την προσωπική διαφορά, θα πάρουν τις αυξήσεις, εφόσον η κύρια σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ τόνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Έλενα Λάσκαρη.

Πώς θα μοιραστούν τα 280 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους (ανά κατηγορία δικαιούχων)

  • 300 ευρώ επίδομα για συντάξιμες αποδοχές έως 800 ευρώ
  • 250 ευρώ για συντάξεις που κυμαίνονται από 801 έως 1.100 ευρώ
  • 200 ευρώ για συνταξιούχους έως 1.101 έως 1.600 ευρώ

Τα μέτρα συνολικά

Το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Τα 280 εκατ. που θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι, 75 εκατ. ευρώ θα πάρουν οι αγρότες, αναμένονται κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις που αφορούν επέκταση αυξήσεων επιδομάτων όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες για τους πυροσβέστες και τους υγειονομικούς, και περιμένουμε την Τετάρτη από τον κ. Σταϊκούρα να ανακοινώσει και παράταση υφιστάμενων μέτρων όπως πχ. ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις τους, έχουν δεύτερη ευκαιρία να μπουν και πάλι στη ρύθμιση, καταβάλλοντας δύο δόσεις μαζεμένες

Εξάλλου, για πρώτη φορά, επιβραβεύονται οι συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι τήρησαν με δυσκολία στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τις ρυθμίσεις οφειλών τους. Σε μια νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων θα μπορούν να ρυθμίσουν τα νέα χρέη τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr