Για να ξεπεραστεί ο λαϊκισμός, πρέπει να επιταχυνθεί η αλλαγή των γενεών με την ενδυνάμωση της νεολαίας, ιδίως όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή, δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

«Ο χρόνος πιέζει και η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλο χρόνο» για την εκπλήρωση των στόχων της, υπογράμμισε ο ίδιος στο Στρασβούργο απευθυνόμενος στην Ολομέλεια των Ευρωβουλευτών.

Σχολιάζοντας την ίδια την ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι «δεν μπορεί να παραμείνει απλώς μια αφηρημένη ιδέα, η μία ακόμη ομάδα εργασίας, που απολαμβάνει συζητήσεις για θεσμικές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων».

«Το μέλλον μπορεί να κερδηθεί μόνο με το να κοιτάξουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «επιταχύνει την αλλαγή γενεών» των πολιτικών φορέων, «να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων, την αναζωογόνηση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων των κρατών μελών».

Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος «να δημιουργηθούν κενά που θα καλυφθούν» από «λαϊκισμό και αντισυστημικά κινήματα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο πρόεδρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει στις πολιτικές, οικονομικές-χρηματοοικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζει για να παρουσιαστεί ως παγκόσμια δύναμη: «Οι εθνικοί εγωισμοί πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στην ΕΕ […], ο κόσμος αξίζει μια ισχυρότερη Ευρώπη».

Μιλώντας για την αντίδραση του μπλοκ στην «παράνομη, άδικη και ανήθικη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δήλωσε ότι «η Ένωση απάντησε με αρχές, αποφασιστικότητα και ενότητα».

Παρόλα αυτά, ο Πορτογάλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η ΕΕ-27 πρέπει να συνεχίσει να δείχνει στον κόσμο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Πηγή: pagenews.gr