Ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε σήμερα ότι το όποιο σχέδιο για τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα του 1991.

Ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε σήμερα ότι το όποιο σχέδιο για τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα του 1991.

Ο Ποντολιάκ έκανε τα σχόλια αυτά αφού η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο 12 σημείων για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Ο Ποντολιάκ αναφερόταν στα σύνορα της Ουκρανίας την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Το όποιο ‘ειρηνευτικό σχέδιο’ μόνο με κατάπαυση πυρός και, ως εκ τούτου, νέα οριοθέτηση συνόρων και συνέχιση της κατοχής ουκρανικού εδάφους δεν συνιστά ειρήνη αλλά πάγωμα των εχθροπραξιών, ουκρανική ήττα, (και τις) επόμενες φάσεις της γενοκτονίας από τη Ρωσία» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

«Η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή -υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή των συνόρων του 1991».

Επιφυλακτικό το Βερολίνο

Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στην κινεζική πρόταση που υπέβαλε η Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε «αμφίβολο» το εάν το Πεκίνο επιθυμεί πράγματι να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «καλό» το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση τάσσεται ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, επισήμανε ωστόσο ότι «λείπουν σημαντικά στοιχεία» από την πρόταση, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση η οποία μας φέρνει πιο κοντά σε μια δίκαιη ειρήνη είναι ευπρόσδεκτη. Το εάν όμως η Κίνα ως παγκόσμια δύναμη επιθυμεί να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, είναι ακόμη αμφίβολο. Αν το εννοεί, θα πρέπει να συνομιλήσει όχι μόνο με τη Μόσχα, αλλά και με το Κίεβο και να εργαστεί για την ειρήνη υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόησή του για την ανυπομονησία πολλών ανθρώπων στη Γερμανία να τελειώσει ο πόλεμος.

«Πουθενά οι άνθρωποι δεν το λαχταρούν αυτό όσο στην Ουκρανία, αλλά μια εικονική ειρήνη, η οποία θα ανταμείβει μόνο την αρπαγή γης από τον Πούτιν και θα αφήνει τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία των κατακτητών, δεν θα είναι ειρήνη. Είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο, αυτός που επιτέθηκε βάναυσα στη γειτονική χώρα και ρίχνει συνεχώς στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο», τόνισε και επαναβεβαίωσε τη βούληση της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά.

«Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά αυτός ο πόλεμος μας αφορά», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ότι είναι «καλό» το γεγονός ότι η Κίνα παρουσίασε σχέδιο για την Ουκρανία, ότι ανέλαβε την ευθύνη και ότι τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων. «Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λείπουν από το σχέδιο των 12 σημείων», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και σημείωσε και αυτός ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συζητήσει αυτή την πρόταση απευθείας με το Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr