Εβδομηνταεφτά χρόνια λείπει η εκκλησιαστική καμπάνα που χρονολογείται από το 1555, από την Πολωνία. Μετά την αρπαγή της από τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακαλύφθηκε «σώα» και επιστρέφει στην πατρίδα της.
Οι ενορίτες στο Slawiecice στη νότια Πολωνία άρχισαν να αναζητούν την παλιά καμπάνα της εκκλησίας πριν από δύο χρόνια. Ήταν τυχεροί γιατί, όπως εξήγησε η μητρόπολη Münster στη Γερμανία, οι Ναζί έλιωσαν περίπου 80.000 καμπάνες για να φτιάξουν όπλα ή πυρομαχικά.

Η καμπάνα εντοπίστηκε τελικά στο Münster από τον πάστορα της πολωνικής εκκλησίας. Σύμφωνα με την επισκοπή, ο Marian Bednarek βρήκε την καμπάνα των 400 κιλών (880 λίβρες) σε ένα βιβλίο.

Βρισκόταν για δεκαετίες απαρατήρητη με δύο άλλες καμπάνες σε μια αυλή στο δικαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας της πόλης. Μετά τον πόλεμο, κάποιες καμπάνες που δεν είχαν λιώσει λόγω του μεταλλικού τους περιεχομένου τις είχαν επιστρέψει, αλλά 1.300 καμπάνες που είχαν κατασχεθεί σε ανατολικά εδάφη, όπως η Πολωνία, διατηρήθηκαν στο Αμβούργο και οι φωτογραφίες τους φυλάχτηκαν σε αρχείο στη Νυρεμβέργη.

Η επιστροφή

Η επισκοπή είπε ότι οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές είχαν απαγορεύσει την επιστροφή καμπανών στα ανατολικά, και αντ’ αυτού δανείστηκαν σε ενορίες σε όλη την παλιά Δυτική Γερμανία.

Η καμπάνα δε θα σταλεί πίσω στο αρχικό της σπίτι ακόμα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Όταν τελικά φτάσει στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, θα είναι με μόνιμο δάνειο, καθώς επίσημα ανήκει πλέον στη γερμανική κυβέρνηση. «Μετά από 77 χρόνια, η αναμονή ενός μήνα περίπου δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Hans Manek, πρώην κάτοικος του Slawiecice, στην Καθολική Εκκλησία στο Münster.

Η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία σήμανε και την αρχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 και ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισβολή πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότωφ μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. 17 ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, και στα πλαίσια του συμφώνου αυτού, ακολούθησε η σοβιετική εισβολή. Στις 6 Οκτωβρίου 1939 η Πολωνία είχε πλέον υποταχθεί πλήρως.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr