Η Πολωνία υποστηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα που βρέθηκε την Πέμπτη στα Τίρανα για να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Μπαϊράμ Μπεγκάι.

Η Πολωνία υποστηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα που βρέθηκε την Πέμπτη στα Τίρανα για να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Μπαϊράμ Μπεγκάι. Ο τελευταίος ζήτησε από τον Ντούντα να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντηση με τον Μπεγκάι, ο Ντούντα μίλησε σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας τις προτεραιότητες της χώρας του για όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

«Για άλλη μια φορά, δήλωσα σαφώς και ξεκάθαρα την πολωνική υποστήριξη στις προσπάθειες της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι όταν η χώρα του θα βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ, «θα έχουμε μια δεύτερη προτεραιότητα, την ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Αλβανία».

Ζήτησε επίσης από την Αλβανία να στηρίξει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της, προσθέτοντας: «Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου, όπου είναι πιθανή μια ενδεχόμενη επιθετικότητα, ιδίως όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας».

Ο Ντούντα ευχαρίστησε την Αλβανία για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και την ξεκάθαρη πολιτική της χώρας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Πρόκειται για μια «παράλογη επιθετικότητα που επηρεάζει όλες τις διεθνείς αρχές και πρέπει τώρα να τερματιστεί, με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος. Το έδαφος της Ουκρανίας πρέπει να επιστραφεί πλήρως. Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος αυτού του πολέμου», δήλωσε.

Ο Μπεγκάι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις φιλικές πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ζήτησε την υποστήριξη της Πολωνίας σε «περίπτωση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ». Πρότεινε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την υποστήριξη των φιλοδοξιών του Κοσσυφοπεδίου.

«Με την τελευταία επίσημη επίσκεψη Πολωνού προέδρου στη χώρα μας πριν από 20 χρόνια, είναι τιμή μας να τους φιλοξενήσουμε και να ενισχύσουμε τον δεσμό μεταξύ των εθνών μας», δήλωσε ο Μπεγκάι.

Ευχαρίστησε επίσης την Πολωνία για την υποστήριξή της στην πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ και πρόσθεσε ότι η χώρα του στέκεται απερίφραστα στην υπεράσπιση της Ουκρανίας και της ανεξαρτησίας της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr