Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις διεργασίες που συνέβησαν στο περιθώριό της. Επίσημες πηγές σημείωσαν ότι οι επαφές του προεδρεύοντος Χριστοδουλίδη με διεθνείς παράγοντες, όπως η τριμερής συνάντηση με τη Γαλλία και η συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, έχουν αυξήσει τη σημασία της Κύπρου στη Μέση Ανατολή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη Σύνοδο των MED 9 που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Μάλτας και Κύπρου θα συμμετάσχουν. Η Πάφος θα φιλοξενήσει και τον βασιλιά της Ιορδανίας, υπογραμμίζοντας τη κρισιμότητα της συνόδου μάλλον για την περιοχή αλλά και για την ΕΕ.
Η Λευκωσία αναγνωρίζει την ευθύνη της καθόσον προχωρά σε επαφές για την εκκένωση ξένων πολιτών από τον Λίβανο. Ως εκ τούτου, είναι θεμελιώδους σημασίας να αποδείξει την χρησιμότητα και την κρισιμότητα της παρουσίας της, όπως είχε συμβεί και το προηγούμενο φθινόπωρο. Η Κύπρος φαίνεται να επενδύει στον ρόλο της για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, υποδεικνύοντας μια υπεύθυνη στάση πέρα από το ακανθώδες Κυπριακό πρόβλημα.
Όσον αφορά την κατάσταση στο Κυπριακό, οι προοπτικές δεν εμφανίζονται θετικές. Η κυβέρνηση περιμένει τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αν και οι δηλώσεις του τελευταίου προαναγγέλλουν στασιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκει σημαντική την απάντηση του Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν, ο οποίος επισημαίνει την υποκρισία γύρω από τη διεθνή νομιμότητα που παραβιάζεται στην Κύπρο.
Τέλος, η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση κατά την ομιλία του Χριστοδουλίδη επεσήμανε την στήριξη και την καλή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ενισχύοντας το πνεύμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας στη νέα βάση των διμερών σχέσεων.
Πηγή: tanea.gr