Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε νέο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Λευκορωσίας.

Σε νέο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Λευκορωσίας. Στόχος είναι να επηρεαστούν όλο και περισσότεροι ολιγάρχες και πολιτικοί αλλά και τράπεζες της Λευκορωσίας.  Σύμφωνα με το προσχέδιο των κυρώσεων που έχει το Reuters, δείχνει πως θα υπάρξει νέο μπλόκο σε τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας από το σύστημα SWIFT ενώ θα προστεθούν αρκετοί ακόμη ολιγάρχες και Ρώσοι νομοθέτες στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ.

Το πακέτο κυρώσεων απαγορεύει επίσης τις εξαγωγές από την ΕΕ ναυτικού εξοπλισμού και λογισμικού στη Ρωσία και παρέχει καθοδήγηση για την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων για την αποφυγή της χρήσης τους για την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters. Η ΕΕ έχει ήδη αποκλείσει επτά ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, αλλά δεν είχε συμπεριλάβει τράπεζες της Λευκορωσίας.

Σε ποιες τράπεζες έχουν επιβληθεί κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τις επτά ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέει από το σύστημα SWIFT λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασίσει. Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr