Η Μόσχα προειδοποίησε για σκληρή στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση σε ρωσικό έδαφος, κατηγορώντας ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, ότι υποκινούν την Ουκρανία για να επιτεθεί στη Ρωσία

Η Ρωσία προειδοποίησε την Πέμπτη τη Δύση ότι θα υπάρξει σκληρή στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση σε ρωσικό έδαφος, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους βασικούς συμμάχους τους ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια υποκινώντας ανοιχτά την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους και έχει εγείρει φόβους για τη σοβαρότερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Δύο μήνες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία ανέφερε τις τελευταίες ημέρες, όπως λέει, μια σειρά επιθέσεων από ουκρανικές δυνάμεις σε ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι τέτοιες επιθέσεις κινδυνεύουν με σημαντική κλιμάκωση.

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχτεί άμεσα την ευθύνη, αλλά λέει ότι τα επεισόδια είναι απόσβεση, ενώ η Ρωσία έχει οργιστεί με τις δηλώσεις της Βρετανίας-μέλους του ΝΑΤΟ ότι είναι θεμιτό η Ουκρανία να στοχεύει τη ρωσική επιμελητεία.

«Στη Δύση, καλούν ανοιχτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Δεν σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε περαιτέρω την υπομονή μας».

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι δυτικές -και ιδιαίτερα οι βρετανικές- απόπειρες να προμηθεύσουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Αυτή η τάση για άντληση όπλων, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες είναι ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλούν αστάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία ότι σχεδιάζουν να αποκτήσουν μια σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία, το ισχυρότερο μήνυμα από τη Μόσχα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει με την αναγκαστική διχοτόμηση της Ουκρανίας μεταξύ Δύσης και Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι εάν συνεχιστούν τέτοιες επιθέσεις, τότε η Μόσχα θα στοχεύσει κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου είπε ότι δυτικοί σύμβουλοι βοηθούσαν το Κίεβο.

«Το Κίεβο και οι δυτικές πρωτεύουσες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας ότι η περαιτέρω υποκίνηση της Ουκρανίας να χτυπήσει ρωσικό έδαφος θα οδηγήσει σίγουρα σε σκληρή απάντηση από τη Ρωσία», είπε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας μαριονέτα της Δύσης, που χρησιμοποιούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να απειλήσουν τη Ρωσία. «Σας χρησιμοποιούν», είπε η Ζαχάροβα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να στείλουν δικές τους δυνάμεις ή δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο όπως drones, βαρύ πυροβολικό Howitzer, αντιαεροπορικά Stinger και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

Η συνολική βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ από την εισβολή ανέρχεται σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία και η Μόσχα έπρεπε να αμυνθεί στη δίωξη των ρωσόφωνων.

Θεωρεί τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ ως αναπόφευκτη  και τις κατηγορεί ότι απειλούν τη Ρωσία με την ανάμιξη στα εσωτερικά της και διευρύνοντας τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία λέει ότι πολεμά μια αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ και ότι οι ισχυρισμοί του Πούτιν για γενοκτονία είναι ανοησίες. Ο Ζελένσκι έχει παρακαλέσει τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαρύτερα όπλα και εξοπλισμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr