Η Google Maps διέψευσε τη Δευτέρα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είχε καταστήσει ορατές στους χρήστες τις στρατηγικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, αποκαλύπτοντας δήθεν λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές υποδομές της χώρας.

«Δεν έχουμε προβεί σε καμία αλλαγή στη θόλωση των δορυφορικών εικόνων μας στη Ρωσία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Google, Τζενεβιέβ Παρκ, σε email που επικαλείται ο αμερικανικός ιστότοπος The Verge.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα στο διαδίκτυο με αποθήκες πυρηνικών όπλων, υποβρύχια και στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία ήταν πιθανότατα γνήσιες, αλλά ορατές στους χάρτες της Google πολύ πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι αναφορές για την αφαίρεση της θόλωσης από την Google κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από μια ανάρτηση στο Twitter των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος, αν και δεν έχει επαληθευτεί, έχει αναφερθεί στο παρελθόν από τον επίσημο λογαριασμό του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας

«Τώρα όλοι μπορούν να δουν [τις ρωσικές στρατιωτικές υποδομές] με ανάλυση περίπου 0,5 μέτρα ανά pixel», έγραφε η ανάρτηση. Όπως επισημαίνεται: «Η Google δεν λογοκρίνει πλέον τις φωτογραφίες, γι’ αυτό και δεν φαίνονται θολές. Μετά και από αυτή την εξέλιξη η ουκρανική πλευρά εκτιμά ότι η Google τάσσεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Πηγή: pagenews.gr