Η αρχαία Πομπηία συνεχίζει να δίνει θησαυρούς. Μία ανακάλυψη του 2019 έμελε να φέρει περισσότερα στοιχεία στο φως. Ένα εστιατόριο στη μορφή του fast food ανακαλύφθηκε κάτω από τις στάχτες, δίνοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής το 70πχ. Το «θερμοπωλείο», όπως ονομάζεται, είναι σε άριστη κατάσταση δίνοντας λεπτομέρειες για τις γαστρονομικές προτιμήσεις των Ρωμαίων της Πομπηίας.

Ωστόσο η ανακάλυψη στην Πομπηία δίνει λεπτομέρειες για πιο καθημερινά γεύματα.

Ένας πάγκος εστιατορίου τύπου fast food που ονομάζεται θερμοπωλείο αποκαλύπτει ότι το πρόχειρο φαγητό υπήρχε έντονα στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης που θάφτηκε στην τέφρα το 79 μ.Χ. Το νέο εύρημα διατηρείται σε άριστη κατάσταση, με αναπαραστάσεις, στο μπροστινό μέρος του, σε απαλά χρώματα όπως εκείνη της νηρηίδας πάνω σε θαλάσσιο αλογάκι και άλλες σε έντονα χρώματα που εικονίζουν έναν ωραίο κόκορα, δύο πάπιες, πουλερικά και θηλαστικά τα οποία αποτελούσαν συστατικά των πιάτων που παρασκευάζονταν και προσφέρονταν στους πεινασμένους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης.

Η αποκάλυψη είναι μοναδική, αφού για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι βρίσκουν ένα ολόκληρο υπαίθριο θερμοπωλείο με τα κεραμικά σκεύη στα οποία μαγείρευαν σούπες και βραστά, φιάλες για κρασί, βάζα για φύλαξη προϊόντων, αμφορείς, κ.ά. Οι ανασκαφές κράτησαν δύο χρόνια και η αποκάλυψη παρουσιάστηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες αφού προηγήθηκαν τα έργα ανάδειξης και συντήρησής τους από τους Ιταλούς αρχαιολόγους και συντηρητές.

Κοτόπουλο και δύο πάπιες που κρέμονται ανάποδα ξεχωρίζουν στις ζωγραφιές, ενώ στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα από υλικά που χρησιμοποιούσαν στα γεύματα. Οστά πάπιας, χοίρων, κατσίκας, ψαριών και σαλιγκαριών μαρτυρούν την μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που ήταν απαραίτητα για την παρασκευή των πιάτων.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα ολόκληρο θερμοπωλείο», δήλωσε ο Massimo Ossana, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

«Οι προκαταρκτικές αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι αριθμοί που σχεδιάστηκαν στο μπροστινό μέρος του πάγκου, αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον εν μέρει, τα τρόφιμα και τα ποτά που πωλήθηκαν εκεί», δήλωσε η ανθρωπολόγος Valeria Amoretti. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο χάλκινο μπολ που είναι γνωστό ως πατέρα, κεραμικά βάζα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα σούπες και σούπες, φιάλες κρασιού και αμφορείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr