Μπαράζ πληρωμών ξεκινά από τη Δευτέρα για χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων και παροχών

Μπαράζ πληρωμών ξεκινά από τη Δευτέρα για χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων και παροχών. Θα καταβληθούν 68 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης κ.α.

Ποιοι θα πληρωθούν

Ειδικότερα:

Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

  • 21,5 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 18 εκατ. ευρώ σε 45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 18 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 9 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  • 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Το νέο επίδομα που πληρώνει για πρώτη φορά

Ένα νέο επίδομα θα λάβουν οι άνεργοι της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ. Το επίδομα… εργασίας, όπως ονομάζεται, καθιερώνεται για πρώτη φορά και είναι το 50% του επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους που μπήκαν στην αγορά εργασίας την περίοδο που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το τέλος του 2022, ουσιαστικά, οι ωφελούμενοι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας, παράλληλα με τον μισθό τους από την εργασία που βρήκαν.

Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών θα λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα εργασίας, ύψους 300 ευρώ, που θα δοθεί σε όσους συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Το επίδομα αυτό δίνεται άπαξ και εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές.

Να υπενθυμίσουμε πως ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια σε όσους αρνηθούν τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας ή πρόγραμμα κατάρτισης.

Ποια η διαδικασία

Ο εργασιακός σύμβουλος της ΔΥΠΑ επικοινωνεί με τον άνεργο και τον ενημερώνει ότι υπάρχει δουλειά που αντιστοιχεί στα προσόντα του. Εάν εκείνος πάει στο ραντεβού με τον εργοδότη, αλλά δεν επιλεγεί, συνεχίζει να παίρνει το επίδομα. Αν όμως απορρίψει τρεις φορές θέσεις που, σύμφωνα με τον σύμβουλό του, «ταιριάζουν» στο προφίλ του, τότε διακόπτεται. Σημαντική παράμετρος σε αυτό το μέτρο είναι δεν αφορά στους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.

Επίσης, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ έχουν ένα «κόφτη», θα παραμένουν στο μητρώο, αλλά θα χάνουν άλλες παροχές. Όπως Κοινωνικό Τουρισμό, μοριοδοτήσεις και άλλα. Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και με τη διασύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε νέο πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που δίνει voucher έως και 1000 ευρώ.

Αφορά στους εργαζόμενους άνω των 18 ετών, που απασχολούνται σε όλους τους κλάδους, ενώ η εκπαίδευση δίνει έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr