Όσο ο πόλεμος δε λαμβάνει τέλος, τόσο η Ευρώπη θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία δε λαμβάνει τέλος, τόσο η Ευρώπη θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δια στόματος του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, πήραν την απόφαση να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο στις απαγορεύσεις στη Ρωσία.

Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «περαιτέρω δράσεις» από τους «27» θα συζητηθούν σήμερα Τρίτη στο Ecofin.

Παράλληλα οι υπουργοί των οικονομικών, που υπόκεινται στη ζώνη του ευρώ, έκαναν κουβέντες για τις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην αύξηση των τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, για τη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και για μια σειρά άλλα θέματα όπως το ψηφιακό ευρώ και οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Π. Ντόναχιου.

Οι συνέπειες του πολέμου

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη για το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη το 2022 στην ΕΕ θα είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο επέμεινε ότι η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε οικονομική ύφεση φέτος. Η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία στις 16 Μαΐου, αν και όπως εξήγησε ο Π. Τζεντιλόνι, «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα», λόγω πολλών παραγόντων που παραμένουν ασαφείς. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι διαφορετικές σε περίπτωση ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, επίσης θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου, από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και από το κατά πόσο η κρίση αυτή θα γίνει παγκόσμια.

«O πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ’ ότι την παγκόσμια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως είπε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και προς τα πάνω τον πληθωρισμό που ακολουθεί την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η σημερινή κρίση είναι το ίδιο μεγάλη με την πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’70, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr