Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η άνοδος που καταγράφεται σε αυτή τη φάση δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας

Την εκτίμηση, επικαλούμενος και τα μοντέλα των ειδικών, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, που έχουν πάρει την “ανηφόρα” το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, «σύμφωνα με τα μοντέλα των ειδικών, περιμένουμε ότι τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως τα κρούσματα και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση». Μιλώντας στο ραδιόφωνο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε ότι η άνοδος που καταγράφεται σε αυτή τη φάση δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας. «Ενώ είχαμε μια άνοδο που ξεπερνούσε το 100% τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα πια είναι περίπου στο 50% που δείχνει ότι ανεβαίνει μεν αλλά πλέον σταθεροποιείται», δήλωσε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα, αλλά αυτά δεν βγάζουν αναλογικά τις νοσηλείες που έβγαζαν προηγούμενα κύματα με τις ίδιες μολύνσεις.

«Δηλαδή πλέον οι νοσηλείες αναλογικά είναι λιγότερες, κυρίως ως επί το πλείστον μέχρι στιγμής στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή σε αυτή την πορεία θα έχουμε αύξηση και στους διασωληνωμένους, αλλά πλέον βρισκόμαστε σε τέτοιο αριθμό που το Σύστημα έχει στους σκληρούς δείκτες πολύ μεγάλες αντοχές», επισήμανε, λέγοντας ότι «στις απλές κλίνες μπορεί να αρχίσει να υπάρχει μια πίεση κυρίως γιατί έχουν δοθεί πολλές κλίνες και για non Covid περιστατικά».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια, οπότε για τους επόμενους τουλάχιστον 2 μήνες δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ «που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε».

Ερωτηθείς για τους ανεμβολίαστους γιατρούς και νοσηλευτές ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τους νεκρούς της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι η πανδημία έχει στοιχίσει πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές σε όλες τις χώρες. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει σύστημα υγείας στον κόσμο που να μην έχει απώλειες σε μια πανδημία

«Ακόμα και έναν νεκρό να είχαμε, εγώ δεν θα έμπαινα στη λογική του “πόσους νεκρούς” θα μπορούσαμε να είχαμε ή να μην είχαμε, γιατί η συζήτηση αυτή αδικεί τα ίδια της θύματα της πανδημίας» , επισήμανε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι κάθε κυβέρνηση κρίνεται με βάση του τι μπορούσε να κάνει, ποια από πού μπορούσε να κάνει έκανε, και ποια ήταν τα αποτελέσματα. Υπενθύμισε ότι ΕΣΥ δεν ξεκίνησε στην πανδημία από τις 30.000 κλίνες ΜΕΘ που είχε η Γερμανία, αλλά από τις 520.

«Εγώ δέχομαι την κριτική, αλλά η κριτική πρέπει να γίνεται με όρους που δεν προσβάλλουν ούτε τη νοημοσύνη μας, ούτε τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Μεγάλη τομή ο προσωπικός γιατρός»

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, λέγοντας πως είναι μια «τεράστια πρόκληση» η διαχείριση μιας κρίσιμης κατάστασης όπως η πανδημία και ταυτόχρονα η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών για αλλαγές προς όφελος της υγείας των πολιτών. «Έχουμε βάλει μια βάση στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένα τρομακτικό κενό που μας το έδειξε και η πανδημία. Πολλοί συμπολίτες μας εάν είχαν αυτό που θεσμοθετούμε τώρα και ξεκινάει σε λίγες μέρες από 1η Ιουλίου, αν είχαν έναν γιατρό να τους κατευθύνει, μπορεί να είχαμε αποφύγει τους συνωστισμούς στα νοσοκομεία, όπου έσπευδαν αφού δεν είχαν κάποιον να τους συμβουλεύσει, όχι μόνο για covid, αλλά και για άλλα περιστατικά». Μίλησε για μια «μεγάλη τομή», που θα «αγκαλιαστεί» από όλους, καθώς στο σύστημα εντάσσονται όλοι οι γιατροί και του δημοσίου και οι ιδιώτες.

«Από τον Σεπτέμβριο οι Έλληνες και από 1ης/1ου  σε επίπεδο καθολικού πληθυσμού θα έχουν έναν γιατρό που θα τους τον πληρώνει δωρεάν το κράτος και θα είναι η πρώτη τους αναφορά,  η πρώτης του συμβουλή. Ο άνθρωπος που θα τους λέει τι πρέπει να κάνουν, αν πρέπει να πάνε σε ειδικό γιατρό, ή σε νοσοκομείο, εάν πρέπει να πάρουν φάρμακα», τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr