Πλεύρης: O υπουργός Υγείας μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ πρόβλεψε πως τα Χριστούγεννα πιθανόν να κορυφωθεί η πανδημία.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε σχετικά με τους εμβολιασμούς που γίνονται. Ο υπουργό Υγείας ανέφερε πως οι εμβολιασμοί τρέχουν με ρυθμούς Μαρτίου, με περίπου 1 εκατ. προγραμματισμένα ραντεβού, αν και δεν είναι αυτοί που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Ακόμη, εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για την πορεία εμβολιασμών με την τρίτη δόση σε αντίθεση με την πρώτη δόση, για την οποία δεν καταγράφεται ενδιαφέρον στις μεγάλες ηλικίες,σε πολίτες άνω των 60 ετών, που υπολογίζονται στους 570.000.

Πλεύρης

Το καλό και το κακό σενάριο για την κορύφωση της πανδημίας

Αναφερθείς στα ποσοστά εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι είναι στο 75% έναντι 25% που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στον ΕΟΦ.  Για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δε θα γίνει lockdown, καθώς έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. Μάλισα, ανέφερε ότι πλέον ούτε στην επιτροπή καταγράφεται τάση είσηγησης για ολικό απαγορευτικό.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις περιφέρειες που απασχολούν, με τη μεν Θεσσαλία να καταγράφει πτώση και τη Θεσσαλονίκη σταθεροποίηση.  Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι είναι παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα δεδομένα που δείχνουν ότι η Αθηνα με 300 κρούσματα περισσότερα από τη Θεσσαλονίκη σε ημερήσια βάση «παράγει» λιγότερες ΜΕΘ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο «καλό» και στο «κακό» σενάριο για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι στην πρώτη περίπτωση αναμένεται κορύφωση του τέταρτου κύματος την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και στη δεύτερη μετά τα Χριστούγεννα.

Τι ανέφερε για τις κλίνες ΜΕΘ

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται αλλά με την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα το Σύστημα Υγείας θα αντέξει. Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ αντίθετα στην Αττική υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική που έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχει λιγότερες νοσηλείες.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυτή την στιγμή εξηγώντας ότι θα οδηγούσε σε περισσότερες αναστολές εργασίας. Πρόσθεσε ότι ήδη το σύστημα υγείας έχει πιεστεί με τις αναστολές στους υγειονομικούς και αν οι αναστολές αυξηθούν θα υπάρξει πίεση και σε άλλους τομείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr