Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: «Ο προσωπικός είναι ο γενικός γιατρός και ο οικογενειακός ο παθολόγος», δίνεται ωστόσο μέσω του προγράμματος η «δυνατότητα στους χρόνια πάσχοντες να έχουν τον ειδικό γιατρό τους»

Για το νέο νομοσχέδιο που εισάγει τον προσωπικό γιατρό μίλησε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης. «Ανοίγοντας το μέτρο σε όλους τους γιατρούς, λέμε στον πολίτη ότι, με ελευθερία επιλογής. Θα σε παρακολουθεί ένας γιατρός, θα σου γράφει τις εξετάσεις, χωρίς καμία συμμετοχή. Άρα ο πολίτης είναι δωρεάν γραμμένος στο γιατρό», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, περιγράφοντας τον προσωπικό γιατρό και το πώς θα λειτουργεί. Εξήγησε για την κατ’ οίκον νοσηλεία, ότι, συνδέεται κυρίως με τον πληθυσμό που έχει προβλήματα κινητικότητας.

«Έχουμε νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα, λόγω του ότι ο πολίτης δεν έχει πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κι αυτό τον στέλνει στο νοσοκομείο. Θέλουμε να έχει έναν πρώτο γιατρό που θα τον συμβουλεύει και θα τον κατευθύνει, χωρίς να τον αποκλείει από το νοσοκομείο», περιέγραψε τη φιλοσοφία του συστήματος.

Ποιες ειδικότητες θα περιλαμβάνει ο προσωπικός γιατρός

«Ο προσωπικός είναι ο γενικός γιατρός και ο οικογενειακός ο παθολόγος», δίνεται ωστόσο μέσω του προγράμματος η «δυνατότητα στους χρόνια πάσχοντες να έχουν τον ειδικό γιατρό τους».

Ποιοι οι νέοι άξονες

Για την επιτυχία του προγράμματος, συγκριτικά με τις αποτυχίες προηγούμενων, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε πως το σχέδιο έχει τρεις άξονες.

  • Να επικοινωνηθεί σωστά, ώστε να το καταλάβει ο κόσμος
  • Να δοθούν κίνητρα στους πολίτες, όπως εκπτώσεις στη συμμετοχή τους σε ιατρικές πράξεις και προτεραιοποίηση σε ραντεβού
  • Να το «αγκαλιάσουν» οι γιατροί

Ως προς το ποιοι γιατροί θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είπε πως «θα είναι ανοιχτό το σύστημα κι όποιος θέλει, θα μπαίνει. Η συμμετοχή εξαρτάται από το οικονομικό κίνητρο» και εξήγησε πως «ο οικογενειακός γιατρός παίρνει 2.000 ευρώ, είτε έχει 2 είτε 2.000 ασθενείς, στον προσωπικό θα παίρνει χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών του χρήματα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr