Πλεύρης: Απόλυση ανεμβολίαστων υγειονομικών – Νέα μέτρα σε διασκέδαση και γήπεδα – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Νέα μέτρα και αλλαγές μετά τα Χριστούγεννα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της διασκέδασης για 15 ημέρες, στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με την απόλυση, αλλά και τι θα συμβεί με τον κόσμο στα γήπεδα.

Σε ότι αφορά στα νέα μέτρα, είπε ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως ακόμα, ωστόσο, θα είναι ήπιας μορφής και δεν θα πάμε σε λογική lockdown.

Η διασκέδαση στο «μικροσκόπιο»

Τα μέτρα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα στοχεύουν κυρίως στη διασκέδαση. «Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν στα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί, έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15ήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.

Εμβολιασμός των υγειονομικών έως 31 Μαρτίου, αλλιώς απόλυση

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε ότι θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει έως κι απόλυση από το ΕΣΥ για υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, έως τις 31 Μαρτίου. «Είμαστε κοντά στο να αποφασίσουμε να γίνει μόνιμη διαδικασία ο εμβολιασμός για κορονοϊό στους υγειονομικούς. Αν υπάρξει αυτό το πρωτόκολλο αυτό σημαίνει ότι για να μείνεις σε αυτή την υπηρεσία πρέπει να είσαι εμβολιασμένος».

«Καλώ όσους είναι σε αναστολή έως τις 31 Μαρτίου να εμβολιαστούν καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να πούμε ή μένετε στο σύστημα υγείας εμβολιασμένοι ή βρίσκεστε εκτός ΕΣΥ» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης αυτό θα γίνει «με νομοθετική ρύθμιση» προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μας συνοδεύει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό οπότε οι θέσεις που είναι σε αναστολή δεν μπορεί να παραμένουν κενές επ’ αόριστον. Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές θα υπάρξουν προκηρύξεις για την κάλυψή τους».

Στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τη μάσκα

«Να ξέρετε δεν είχε φύγει ποτέ η υποχρέωση της μάσκας σε κάποιες κατηγορίες με διοικητικό πρόστιμο άρα παραμένει το ίδιο. Εμείς τι κάναμε; Μέσα στην υπουργική απόφαση που έβγαινε και έλεγε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός δεδομένου και της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και επειδή τουλάχιστον στη διάρκεια των εορτών και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει συνωστισμός για να είναι σαφές το μήνυμα το επεκτείναμε σε όλους τους χώρους. Άρα παραμένει με διοικητικό πρόστιμο. Βλέπουμε ότι σε πολλούς χώρους τηρείται η μάσκα. Δηλαδή τα στοιχεία που έχουμε και για τα θέατρα και για τα σινεμά βλέπουμε ότι τηρείται το μέτρο. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσουμε σε αυτούς τους χώρους να μην υπάρξουν αλλαγές», συμπλήρωσε.

Με λίγους ή καθόλου φιλάθλους τα γήπεδα από 3 Ιανουαρίου – Χάρηκα για τη νίκη του Ολυμπιακού, όχι για την εικόνα του ΟΑΚΑ

«Όσοι είδαν την χτεσινή εικόνα στο μπάσκετ σίγουρα στεναχωρήθηκαν. Μιλάω για τον αγώνα μπάσκετ. Όσοι είδαμε χτες τον αγώνα μπάσκετ δεν χαρήκαμε με την εικόνα του γηπέδου, που δεν τηρείται κανένα μέτρο, τη μέρα που ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Μπαίνουν εμβολιασμένοι αλλά δεν φοράνε μάσκα. Δεν καταλαβαίνω, προτιμούν οι φίλαθλοι να βλέπουν από την τηλεόραση την ομάδα τους και όχι από το γήπεδο; Είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού και χάρηκα για τη νίκη αλλά λυπήθηκα σαν υπουργός που δεν φορούσαν μάσκα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, από 3 Γενάρη θα πάμε σε ένα μικρό ποσοστό φιλάθλων στα γήπεδα είτε καθόλου. Θα βλέπουν είτε τηλεοπτικά την ομάδα τους είτε σε μικρό ποσοστό στα γήπεδα. Και είναι κρίμα, γιατί ένα 50%-60% φιλάθλων τηρούν τα μέτρα και δεν πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί».

Καταλήγοντας, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «οι ΠΑΕ και ΚΑΕ έχουν ευθύνη για τον έλεγχο των εμβολιασμένων που μπαίνουν στα γήπεδά τους. Θεωρώ θα πάρουν το μήνυμα».

Λιγότερα από τα αναμενόμενα τα κρούσματα στα σχολεία

Για τα σχολεία τέλος ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται – σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία – αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας σχολίασε: «Η υποχρεωτικότητα συνδυάζεται και με την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή φάνηκε ότι οι υποχρεωτικότητες που υπήρξαν που είχαν τρεις μορφές (…) έχουν δείξει ένα αποτέλεσμα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr