Ο 64χρονος Γκραμένια θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου και η θητεία του θα είναι πενταετής, ανέφερε ο ΕΜΣ σε ανακοίνωσή του

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια εξελέγη σήμερα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, έπειτα από πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών μελών του Eurogroup.

Ο 64χρονος Γκραμένια θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου και η θητεία του θα είναι πενταετής, ανέφερε ο ΕΜΣ σε ανακοίνωσή του. Διαδέχεται στη θέση αυτήν τον Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ήταν για δέκα χρόνια επικεφαλής του ταμείου που ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η θητεία του Ρέγκλινγκ έληξε στις 7 Οκτωβρίου και τα καθήκοντά του ασκούσε προσωρινά ο Κριστόφ Φράνκελ.

Επί πολλούς μήνες, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν επί της διαδοχής του Ρέγκλινγκ. Ο Γκραμένια υποστηριζόταν από τη Γερμανία ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο από τη Γαλλία και την Ιταλία. Και οι δύο αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση τον περασμένο μήνα, καθώς κανείς τους δεν έλαβε το απαιτούμενο 80% των ψήφων. Ο Γκραμένια επέστρεψε τελικά –και κέρδισε τη θέση– αφού η Γαλλία και η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ήραν τις αντιρρήσεις τους στο πρόσωπό του.

Η ανακοίνωση του ESM

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, διόρισε σήμερα τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια, στη θέση του γενικού διευθυντή του ESM. Ο διορισμός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε τον Πιέρ Γκραμένια για πενταετή θητεία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πιέρ και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στην ηγεσία ενός θεσμού που είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερή λειτουργία της ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι υπό την ηγεσία του, ο ESM θα συνεχίσει να είναι ο ισχυρός και αξιόπιστος θεσμός στον οποίο έχει εξελιχθεί» δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Συμβουλίου να διορίσει τον Πιέρ Γκραμένια ως τον επόμενο γενικό διευθυντή του ESM. Κατά την άποψή μου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ηγηθεί του ESM, χάρη στην εμπειρία του στα οικονομικά, τα χρηματοοικονομικά και το δίκαιο. Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση οργανισμών, καθώς και βαθιά γνώση του ίδιου του ESM, καθώς υπήρξε Διοικητής για οκτώ χρόνια, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Είναι ευρέως σεβαστός για τα επιτεύγματά του και θαυμάζεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της βιώσιμης χρηματοδότησης στην Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, ο ESM θα βρίσκεται σε καλά και ικανά χέρια» δήλωσε ο προσωρινός γενικός διευθυντής του ESM, Κριστόφ Φράνκελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr