Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα παρθεί  η οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς η Επιτροπή που συνεδρίασε χθες, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, δεν κατέληξε κάπου, με τις απόψεις των ειδικών να αντικρούονται.  Πάντως, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ,ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων. Για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών, την οποία -είτε ομόφωνη είναι, είτε κατά πλειοψηφία- ακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή παραμένει στο τραπέζι η πρόταση, με ισχυρές πιθανότητες, να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είτε τη Δευτέρα 11 του μήνα».

Μάλιστα, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές βαθμίδες: Να προηγηθούν, δηλαδή, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Ωστόσο ισχυρό είναι το σενάριο να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, είτε στις 8 είτε στις 11 Ιανουαρίου.

Νίκος Σύψας: «Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία»

Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων αλλά και στη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αναφέρθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας. Όπως είπε στο Mega: «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή».

Ακόμη συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν από τα Θεοφάνια. Στην επιτροπή χθες ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως, θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr