Ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα λάβει 300.000 ευρώ κάθε σεισμόπληκτος δήμος, απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, σε σχέση με την ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου αποκατάστασης των ζημιών των πληγέντων από τον σεισμό.

«Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας, για να καλύψεις τις ανάγκες τους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή. Παράλληλα, εξήγγειλε πως σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο «για να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και με πιο ακριβείς αποζημιώσεις».

Στέλιος Πέτσας

Ο Στέλιος Πέτσας

Πέτσας: Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής για τη στήριξη των σεισμοπαθών;

Σχετικά με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών στη Θεσσαλία, ανέφερε πως αυτή έχει αντιμετωπιστεί με τη διαμονή 350 σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών. Έχουν μεταφερθεί 66 τροχόσπιτα στη περιοχή και αναμένονται άλλα τρία τις επόμενες ημέρες. Επίσης, υπάρχουν 63 οικίσκοι και αναμένονται επιπλέον 61 που θα τοποθετηθούν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα και διάφορες κοινότητες των τριών κυρίως δήμων, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε, το υπουργείο προχώρησε σε μια άμεση χρηματοδότηση με 900.000 ευρώ στους τρεις πληττόμενους δήμους για τις πρώτες δαπάνες κοινωνικής προστασίας για να δοθούν και τα 600 περίπου ευρώ που αντιστοιχούν σε κάθε οικογένεια. Σε δεύτερη φάση, με την υποβολή των σχετικών τεχνικών δελτίων από τους δήμους, θα εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα χρήματα, που φθάνουν μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση της οικοσκευής των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως συνολικά «για την αντιμετώπιση όλων των έκτακτων αναγκών που έχουν από το πρώτο τρίμηνο του 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον σε περιοχές που έχουν πληγεί είτε από πλημμύρες είτε από σεισμούς. Είναι πολλά τα χρήματα, γι’ αυτό προτιθέμεθα να έχουμε έναν πιο θεσμοθετημένο μηχανισμό, όπως αυτόν του «Ιανού». Γι’ αυτό σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί και παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα μπορέσουμε αυτά να τα θεσμοθετήσουμε, για να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και με πιο ακριβείς αποζημιώσεις».

Στέλιος Πέτσας

Ο Στέλιος Πέτσας

Πέτσας: Η απάντηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ζήτησε να υπάρξει η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου αποκατάστασης των ζημιών των πληγέντων. Σημείωσε πως υπάρχουν πολλά παράπονα από τους πληγέντες σχετικά με τις καταγραφές των ζημιών σε οικίες καθώς ενώ πολλά σπίτια είναι εμφανώς κατεστραμμένα, οι ελεγκτές δεν τα κρίνουν ακατάλληλα. «Εδώ», είπε ο βουλευτής, «η Πολιτεία υπεύθυνα και αντικειμενικά θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες».

Και παρατήρησε πως στην Ελασσόνα, παρόλο που είχαν ανακοινωθεί 120 κοντέινερ, έχουν φτάσει μόνο 20. Επίσης, «είπατε ότι θα ανακοινώσετε στήριξη για τις οικοσυσκευές μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ». Επιπλέον, ζήτησε μεγαλύτερη και συγκεκριμένη στήριξη σε έργα οδοποιίας και άμεσης αποκατάστασης των ζημιών καθώς και μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των πληττόμενων δήμων από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr