Για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Αρχικά, αναφέρθηκε στο market pass και την κίνηση χωρών της ΕΕ που προχώρησαν σε μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

«Υπάρχει μία σύγκριση που αρέσκεται να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως, παίρνει όμως και αυτή τη διάσταση στα ΜΜΕ, περί μείωσης του ΦΠΑ ως μία πανάκεια που λύνει τα προβλήματα. Είπατε ότι έγινε μείωση 4% του ΦΠΑ στην Ισπανία. Άρα, θα πρέπει να πρέπει να κάνουμε μία αντίστοιχη μείωση στην Ελλάδα; Εάν δει κανείς την επιστροφή 10% που δίνουμε εμείς με το market pass σε πολλά είδη και όχι μόνο στα τρόφιμα, είναι μεγαλύτερης αξίας στην τσέπη του καταναλωτή. Για παράδειγμα, εάν μείωνε κανείς τον ΦΠΑ 4% στην Ελλάδα, για μία 4μελή οικογένεια που δαπανά περίπου 500 ευρώ τον μήνα στα είδη που καλύπτονται από το market pass, θα πάρει 50 ευρώ πίσω επιστροφή. Πόσο θα έπαιρνε με το 4% εάν περνούσε αυτή η μείωση στην τελική τιμή; Περίπου 20-30 ευρώ. Αυτό που κάνει η κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα, είναι μεγαλύτερο το όφελος σε σχέση με την λύση που προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση, και εάν περνούσε η μείωση στην τελική τιμή», είπε αρχικά.

«Απόλυτα εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές»

Ο Στέλιος Πέτσας τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και για τις εκλογές.

«Ελπίζω να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με την ενέργεια και με αυτά τα νέα “σύννεφα” που μαζεύονται από την Κίνα, σχετικά με τον κορωνοϊό. Πιστεύω ότι δεν είναι ένα θέμα τώρα να βάζουμε ημερομηνίες. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνουν εκλογές την άνοιξη του 2023. Μακάρι να μπορούσαμε να μην έχουμε αυτή την εκλογική αβεβαιότητα που έχει η απλή αναλογική και να πηγαίναμε σε μία κάλπη. Το να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή δεν νομίζω ότι είναι εφικτό, χρειάζονται υψηλά ποσοστά. Θα πάμε σε μία δεύτερη εκλογική διαδικασία που θα είναι αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών και την εκλογική διαδικασία.

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία ούτε στην δεύτερη εκλογική διαδικασία, σημείωσε πως, «με απλή αναλογική, ανάλογα με τα ποσοστά που θα έχουν τα κόμματα, είναι δύσκολο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση  νομίζω ότι είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας, ανάλογα με τα κόμματα που θα είναι στη βουλή, μπορεί να είναι  37,5 -38%».

Αναφορικά με μία ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο αναπληρωτής υπουργών Εσωτερικών επεσήμανε πως, «οι γέφυρες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έχουν “καεί”, τις έκαψε ο κ. Ανδρουλάκης. Επιθυμεί να έχει μία άλλη συνεργασία, επομένως αυτό τον ταυτίζει με τον κ. Τσίπρα. Θεωρώ ότι είναι λάθος στρατηγική που οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μία πόλωση που ευνοεί τα πρώτα δύο κόμματα».

Σχετικά με τις καταγγελίες  για τον δήμαρχο του Ιάσμου Ροδόπης: «Μιλάμε με όλους τους δημάρχους, φυσικά και με εκείνον μετά το περιστατικό. Τα θέματα αυτά ανήκουν στην εποπτεία του κ. Βορίδη. Έχει δοθεί εντολή να γίνει έρευνα για τυχόν έκνομες ενέργειες του δημάρχου. Σύντομα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr