Σε καθοδική πορεία βρίσκεται το πετρέλαιο, με τις τιμές του να καταγράφουν πτώση άνω του 5% σε χαμηλό οκτώ μηνών, καθώς το αμερικανικό δολάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό εδώ και δύο δεκαετίες και εν μέσω φόβων ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημείωσε πτώση στην τιμή του, καθώς έκλεισε με το βαρέλι να κοστίζει κάτω από 80 δολάρια.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά έπειτα από επτά και πλέον μήνες που καταγράφεται τόση πτώση.

Σημειώνεται, ότι λόγω των φόβων μιας παγκόσμιας ύφεσης, το WTI παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 5,68% στη σημερινή συνεδρίαση και έκλεισε στα 78,74 δολάρια το βαρέλι.

Για την εβδομάδα, το WTI σημειώνει πτώση περίπου 7% και το Brent περίπου 6%, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχή εβδομάδα πτώσης.

«Η αγορά αργού βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση πώλησης καθώς το δολάριο ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή ανοδική τροχιά», δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Ritterbusch and Associates.

«Οι φόβοι μιας σκληρής προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία εισχωρούν στο σύστημα», δήλωσε από την πλευρά του ο John Kilduff, της Again Capital. Και πρόσθεσε ότι η χρήση επιτοκίων όπως «ένα σφυρί για την παγκόσμια οικονομία» μπορεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα σε τρομερό βαθμό. Γι’ αυτό βλέπετε αυτό το ξεπούλημα».

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου προβλέπουν, ωστόσο, ανάκαμψη των τιμών λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της σταθερής ζήτησης παρά τις ανησυχίες για ύφεση. Η JPMorgan Chase & Co. προβλέπει το Brent στα 101 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει 125 δολάρια ΗΠΑ.

«Αυτό θα είναι ένα πολύ, πολύ ασταθές τελευταίο τρίμηνο», δήλωσε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects Ltd., σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg. Υπάρχουν «απλώς πάρα πολλοί διαφορετικοί και αντιφατικοί παράγοντες που οδηγούν τις τιμές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Πηγή: pagenews.gr