Το Κρεμλίνο επαίνεσε την Κυριακή τον ΟΠΕΚ+ για τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς το «χάος» που έσπειραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τη σκληρή αντίθεση των ΗΠΑ έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του ένοικου του Λευκού Οίκου, του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Λευκός Οίκος πίεσε σκληρά για να αποτρέψει τη μείωση της παραγωγής. Ο Μπάιντεν ελπίζει να εμποδίσει την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες το Δημοκρατικό κόμμα του αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι πολύ καλό που μια τέτοια «ισορροπημένη, στοχαστική και προγραμματισμένη δουλειά των χωρών, που παίρνουν υπεύθυνη θέση εντός του ΟΠΕΚ, αντιτίθεται στις ενέργειες των ΗΠΑ».

«Αυτό τουλάχιστον εξισορροπεί τον χάος που προκαλούν οι Αμερικανοί», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ήταν «μη χρήσιμη και καθόλου σοφή» για την παγκόσμια οικονομία, ανέφεραν οι Financial Times.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ και μάλιστα προσπαθούν να ωθήσουν επιπλέον όγκους των αποθεμάτων τους στην αγορά.

“Προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα αποθέματα πετρελαίου τους ρίχνοντας επιπλέον όγκους στην αγορά. Ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό”, είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: pagenews.gr