Γιάννης Τουράτσογλου: Την τελευταία του πνοή άφησε ο αρχαιολόγος και πρώην διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, σε ηλικία 81 ετών.

Έφυγε ο αρχαιολόγος και πρώην διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, κ. Γιάννης Τουράτσογλου. Πρόσφατα έφυγε από την ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Θεωνάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρυμαθής και αντισυμβατικός αρχαιολόγος, υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία , από το 1967 και για μια 35ετία, σε διάφορες θέσεις ενώ είχε ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Τουράτσογλου

Γεννημένος το 1940 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Κωνσταντινουπολίτες, μυήθηκε στη νομισματική επιστήμη από τον καθηγητή του Γεώργιο Μπαλαλάκη και στην επιγραφική από τον σπουδαίο Μανόλη Ανδρόνικο.

Με υποτροφία Humboldt εκπόνησε στη Γερμανία, στο Saarbrucken, τη διδακτορική του διατριβή, με επόπτη καθηγητή τον P.R. Franke και θέμα «Η Νομισματοκοπία της Θεσσαλονίκης κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο». Το 1976 ανέλαβε τη θέση Εφόρου στο Νομισματικό Μουσείο, και από το 1994, τη Διεύθυνση του Μουσείου στο οποίο και αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο.

Επί των ημερών του ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της επανέκθεσης και εγκαινιάστηκε το Νομισματικό Μουσείο, το οποίο μεταφέρθηκε,τον Δεκέμβριο του 1998, από την Τοσίτσα στο Ιλίου Μέλαθρον.

Παράλληλα εκτελούσε περιοδικά, χρέη Διευθυντή στο Επιγραφικό Μουσείο, όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου για δύο χρόνια είχε τη Διεύθυνση. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου εγκαινιάστηκε η έκδοση του περιοδικού «Το Μουσείον».

Επιπλέον υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών Επιτροπών και φορέων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Συλλυπητήριο μήνυμα Λίνας Μενδώνη

«Η απώλεια του Γιάννη Τουράτσογλου προκαλεί οδύνη στα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλοι όσοι γνωρίζαμε τον Γιάννη Τουράτσογλου και είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, θαυμάζαμε τη βαθιά του μόρφωση, την καλλιέργειά του, την παιδεία και την ευστροφία του. Αιχμηρός στις τοποθετήσεις του πολλές φορές, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο μετείχε για πολλά χρόνια, ήταν η αφορμή για διεπιστημονικές συζητήσεις που διεύρυναν τους ορίζοντες όλων μας» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε:

«Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα και ορμητικό λόγο, ο Γιάννης Τουράτσογλου διακρίθηκε σε όλη του τη σταδιοδρομία για τη συνέπειά του και τον επαγγελματισμό του. Το έργο του, στο πεδίο της εξειδίκευσής του, ως νομισματολόγος, αλλά και στους τομείς της Επιγραφικής, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί πεδίο αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Σε όλους όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του και μοιραστήκαμε τη φιλία του, θα μας λείψει πολύ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr