Πέραμα καταδίωξη: Οι συνήγοροι της οικογένειας του θανόντος 20χρονου ζητούν οι αστυνομικοί να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την καταδίωξη στο Πέραμα. Την απόφαση του εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί και χωρίς περιοριστικούς όρους, σχολίασαν οι δικηγόροι της οικογένειας του θανόντος 20χρονου.  Οι συνήγοροί της οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα σχολιάζουν ως προκλητική την απόφαση της αποφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Ακόμη, την ίδια στιγμή καλούν την κυβέρνηση και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους επτά αστυνομικούς και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί «δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια». Παράλληλα καλούν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στην οποία θα παρευρίσκεται και η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη.

Στον Εισαγγελέα Πειραιά οδηγούνται οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό καταδίωξης στο Πέραμα με το θάνατο νεαρού Ρομά, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2021.(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση των συνηγόρων

«Η απόφαση μη προφυλάκισης χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο των επτά αστυνομικών κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι προκλητική.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων αλλά και για την επικινδυνότητα των δραστών που γάζωσαν τα άοπλα θύματα με 36 τουλάχιστον σφαίρες και στη συνέχεια κατασκεύασαν τον ισχυρισμό περί κινδύνου ζωής: η αλήθεια είναι πως ούτε τραυματίες αστυνομικοί τελικά υπήρξαν (όπως ψευδώς ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ) ούτε υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, τόσο καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη.

Αποδεικνύεται ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ είχαν διαβιβάσει στο κέντρο το γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά (ηχητικό με τη φράση «τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι») και ότι παραβίασαν ρητή εντολή απεμπλοκής από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Κατόπιν τούτων, η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία.

Η απόφαση μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων

Σε κάθε περίπτωση, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς, όπως δύνανται εκ του νόμου, και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Ούτως ή άλλως, η απόφαση της μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων. Η ποινική τους ευθύνη θα κριθεί στο δικαστήριο που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και θα τη διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ» και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη, και Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr