Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό, είπε χαρακτηριστικά

Στην αξιοπιστία – εμμέσως- των PCR tests αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας ειδική αναφορά στους εργαστηριακούς ελέγχους ανίχνευσης του κορωνοϊού.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το PCR test είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα», υπογράμμισε ο καθηγητής επιδημιολογίας και πρόσθεσε: «Ακόμη, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό».

Όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, ο ρόλος των τεστ είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά. «Τα αντιγονικά τεστ, είτε rapid είτε self, παίζουν καθοριστικό ρόλο», είπε, και εξήγησε ότι «ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει μετάδοση. Οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο», συνιστώντας στους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν self ή rapid πριν τις συναναστροφές τους με άλλους ανθρώπους, και να χρησιμοποιούν μάσκα.

self test – οι αριθμοί

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 70 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 325.000.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις επαναμόλυνσης από Όμικρον

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε επίσης ότι όταν μιλάμε για επαναμόλυνση δεν εννοούμε “Όμικρον” και πάλι “Όμικρον”, διότι ο χρόνος κυκλοφορίας της στην Ελλάδα είναι περίπου ένας μήνας και χρειάζεται πάνω από 60 μέρες για να υπάρξουν συμπεράσματα.

«Δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης “Όμικρον” από “Όμικρον” προς το παρόν. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι κάποιος είχε κολλήσει “Δέλτα” και κόλλησε “Όμικρον”, όπως και “Δέλτα” μετά από “Δέλτα” έχει παρατηρηθεί διότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από την εμφάνισή της».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr