Αν και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα ραντάρ η ρωσική μισθοφορική εταιρεία Patriot φιγουράρει στις 120 νέες οντότητες που ενέταξε την Τετάρτη (12/04) στη λίστα των κυρώσεων του το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας καθώς «συνδέεται με τον υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και φιγουράρει ως ανταγωνίστρια της διαβόητης Wagner

Αν αναζητήσει κανείς στοιχεία για την εταιρεία αυτή, δεν βρίσκει και πολλές αναφορές, σίγουρα μηδαμινές σε σύγκριση με αυτές που αφορούν την οργάνωση του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι στρατιώτες της στο Βουχλεντάρ ήρθαν πρόσφατα σε επαφή με αυτή την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό προσωπικού και εξοπλισμού για να ανταγωνιστεί τον όμιλο Wagner.

Ο Σερχίι Σερεβατίι, εκπρόσωπος της ανατολικής πτέρυγας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε τον Φεβρουάριο στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης:

«Συγκεκριμένα, στην περιοχή Στέπνε στο μέτωπο του Βουχλεντάρ, έχουμε παρατηρήσει ότι εκτός από την Wagner PMC, έχει εμφανιστεί και η Patriot PMC, η οποία συνδέεται με τον σημερινό Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Προφανώς, επιστρατεύουν όλες τις πολεμικές δυνατότητες για να επιτύχουν τουλάχιστον κάποια αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τις πηγές τους, η PMC Wagner και η Patriot δεν έχουν αναπτυχθεί από κοινού στα ίδια μέτωπα. Η πλειονότητα των δυνάμεων του Wagner συνεχίζουν να εξαπολύουν σοβιετικού τύπου μαζικές επιθέσεις πεζικού στην περιοχή του Μπαχμούτ, εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική τους υπεροχή που βασίζεται στην επιστράτευση φυλακισμένων. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι η PMC Patriot επιχειρεί σε δράσεις μεγέθους διμοιρίας, ενσωματωμένη με τους Ρώσους τακτικούς στρατιώτες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μήνες «πολέμου» μεταξύ του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και του Γιεβγκένι Πριγκόζιν του ιδρυτή της Wagner PMC και ίσως και να την εξηγεί.

Η «Wagner των επαγγελματιών»
Η Patriot PMC είναι σύμφωνα με την Inform Napalm: «μια αναβαθμισμένη έκδοση της ομάδας Wagner, όπου όλα τα μέλη είναι επαγγελματίες στρατιωτικοί που, προφανώς, εξακολουθούν να υπηρετούν στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ή στην Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (πρώην GRU). Τα μέλη της Patriot λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 6.100 – 15.200 δολάρια το μήνα».

Έχει συνδεθεί άμεσα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε την ομάδα. Ενώ οι αναφορές για την Patriot PMC κυκλοφορούν από το 2020, η ικανότητά της έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να άνοιξε πολύ περισσότερη χρηματοδότηση και πρόσβαση για τις μισθοφορικές οργανώσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι παράνομες σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. Από την παρούσα έκθεση, υπάρχουν περίπου 11 τέτοιες οργανώσεις που λειτουργούν εκτός των ρωσικών συνόρων με την υποστήριξη του στρατού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr