Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στον πανηγυρικό συλλείτουργο για τα Εισόδια της Θεοτόκου στον καθεδρικό ναό Αθηνών συμμετείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

«Να ελευθερωθούμε από την κρίση αυτή με την λιγότερη ταλαιπωρία. Συμπαραστεκόμεθα στο δύσκολο έργο της Πολιτείας, στις θυσίες των ιατρών και υγειονομικών, θυσίες που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά του, τον αμέριστο σεβασμό της Ελλαδικής εκκλησίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. «Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της πίστης και της ταυτότητας των υπόδουλων Ρωμιών», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος ευχήθηκε στον Πατριάρχη για τα 30χρόνια στον Πατριαρχικό θρόνο.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Συμπροσευχόμενοι στην Πατριαρχική – Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, με αφορμή των Εισοδίων της Θεοτόκου, είναι αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρίστανται η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η σκέψη μας είναι στον ελληνικό λαό για την άρση της μάστιγος της πανδημίας

Στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία της Ελλάδος κι εξέφρασε τη χαρά του για την πρόσκληση. Εν συνεχεία, έκανε αναφορά στην πανδημία και στη συγκινητική θυσία των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, ενώ επισήμανε πως συμπαρίσταται στο έργο της Πολιτείας.

«Διαβεβαιούμεν υμάς ότι η σκέψις ημών ευρίσκεται πάντοτε μετά του ελληνικού λαού και ταπειναί αλλά διάπυροι ευχαί αναπέμπονται τω Κυρίω προς άρσιν της αδοκήτου και ανθεκτικής, δυστυχώς, μάστιγος της πανδημίας, ίνα άπαντες εξέλθουν της κρίσεως με τας ολιγωτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας και απωλείας».

«Συμμεριζόμεθα το δύσκολον και κοπιώδες έργον της Πολιτείας διά την αντιμέτωπισιν εκ της δυσχερούς ταύτης περιστάσεως, προσπάθειαν, η οποία απαιτεί γνώσιν, σύμπνοιαν, συστράτευσιν, ικανάς θυσίας των θεραπόντων ιατρών και των υγιεινομικών λειτουργών και υπομονήν διαρκείας», τόνισε.

Επιπρόσθετα, μίλησε για την ενότητα των δύο Εκκλησιών, ακόμη και αν κάποιες στιγμές υπήρξαν δυσκολίες:

«Γεμίζει από ευφροσύνην και ειρήνην την ψυχήν ημών το γεγονός ότι η παρουσία ημών ενταύθα, εν τω Καθεδρικώ Ναώ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αισθητοποιεί και αναγγέλλει τοις εγγύς και τοις μακράν απανταχού, την θεμελιώδη και άρρηκτον ενότητα της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της πεφιλημένης θυγατρός αυτής. Είναι γεγονός ότι ενίοτε υπήρξαν και νεφύδρια επί τας κεφαλάς ημών, όμως ταύτα δεν έφερον καταστρεπτικούς υετούς αλλά μόνον δρόσον και βροχήν και ευφορίαν των πνευματικών καρπών και γόνιμον διάλογον και συμπόρευσιν εις τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, ως απεδείχθη και κατά την περίοδον της πρωθιεραρχικής Υμών διακονίας, Μακαριώτατε, διά της προθύμου και λίαν επωφελούς, συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και διά της εκ των πρώτων συνταυτίσεως και εναρμονίσεως μεθ’ ημών εις το ζήτημα της προσφάτως αποδοθείσης αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

Υπερέβημεν εις εκάστην περίπτωσιν τα ανακύψαντα προβλήματα εις τας σχέσεις ημών, αποδεικνύοντες τον ιερόν και ακατάλυτον σύνδεσμον ημών. Η εν τη του Κωνσταντίνου ευσεβής πηγή της Ορθοδοξίας και του Γένους ήρδευσεν επί αιώνας και δη κατά τα δίσεκτα εκείνα έτη τον εκκλησιαστικόν αγρόν της Ελλάδος, διετήρησε την πίστιν και το φρόνημα, διέσωσε την ορθόδοξον ημών ταυτότητα και εν τέλει εξήγαγε τα εκείσε -τα ενταύθα- τέκνα αυτής εις αναψυχήν.

Διό και, ως έγραφε προ ετών η καθ’ Υμάς, Μακαριώτατε, Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων υπό τον μακαριστόν Κορίνθου Παντελεήμονα, ο ελληνικός λαός ‘’είναι εξαιρετικώς ευαίσθητος εις ό,τι αφορά εις την αγάπην και τον σεβασμόν του προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην”. Και αναφερομένη η Επιτροπή εις την προηγηθείσαν τότε επίσκεψιν ενταύθα του αοιδίμου προκατόχου ημών Δημητρίου, υπεγράμμιζεν ότι ‘’η μοναδική και μεγαλειώδης υποδοχή αυτού υπήρξεν ο στέφανος της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ελληνικού λαού και απόδοσις όλης της μεγάλης οφειλομένης τιμής προς την Τροφόν και Μητέρα του Γένους, το πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον», τόνισε.

Τέλος, πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ως δώρο εγκόλπια.

Με τους Προκαθημένους συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Σάμου Ευσέβιος, Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Γερμανίας Αυγουστίνος, Μεγάρων Κωνσταντίνος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr