Παρέλαση 28 Οκτωβρίου 2021: Οι επιστήμονες αποφάσισαν και εισηγήθηκαν στην Κυβέρνηση να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στις παρελάσεις.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της προστατευτικής μάσκας για την 28η Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα διίσταντο οι γνώμες μεταξύ των επιστημόνων, όμως τελικά η επιτροπή αποφάσισε να επιβάλλει την μάσκα στην παρέλαση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι». Παράλληλα, αναφέρεται πως «όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Πως θα γίνουν οι παρελάσεις

Τα μέτρα για τις παρελάσεις και τους εορτασμούς περιλαμβάνουν σε δυο εγκυκλίους -η μια για την Πρωτοβάθμια και η δεύτερη για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση- που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δημοσιεύτηκαν οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τις παρελάσεις, βάσει των οποίων προκύπτει ότι θα γίνουν κανονικά αλλά με καθορισμένη χρονική διάρκεια.

Με την εγκύκλιο για την 28η Οκτωβρίου πιστοποιείται ότι σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν:

1) Μαθητικές Παρελάσεις με διαδικασίες επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου στα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών στις εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.α.), θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τις οικείες Δημοτικές αρχές.

2) Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας προτείνει οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν εντός του κάθε τμήματος και θα έχουν διάρκεια η οποία θα καθορίζεται με απόφαση του/της Διευθυντή/τριας-Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών της κάθε σχολικής μονάδας

Επιπλέον, η παράδοση της σημαίας από τον/τη Διευθυντή/τρια-Προϊστάμενο/η των Δημοτικών Σχολείων στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν και οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα ειδοποιηθούν με ευθύνη του/της Διευθυντή/τριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κλπ).  Κορωνοϊός

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr