Παπανδρέου: Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ μίλησε σε συνέντευξη του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε μία συνέντευξη εφόλης της ύλης στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε σχετικά με τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές και την πολιτική επικαιρότητα.

Απαντώντας στο γιατί αποφασίζει μετά από 9 χρόνια να ζητήσει εκ νέου την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πάντα ενεργός πολιτικός ήμουν, δεν έφυγα από την πολιτική και εντός Ελλάδας και διεθνώς. Θεωρώ ότι τα προβλήματα της χώρας μας αποτελούν τεράστια πρόκληση. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πλεονεκτήματα. Με την απώλεια της Φώφης στεναχωρήθηκα, προβληματίστηκα και αισθάνθηκα ευθύνη απέναντι στην παράταξη να βοηθήσω για να ξαναγίνει μια παράταξη ισχυρή, δυναμική και πλειοψηφούσα δύναμη στη χώρα».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συντηρητικές αλλαγές, όχι προοδευτικές – Μπήκε στην πρακτική της δεξιάς»

Σχετικά με το ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος τόνισε ότι «Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα προτάγματα ως ΚΙΝΑΛ και την παράδοσή μας ως ΠΑΣΟΚ, που διαφέρουν αρκετά και από τις δύο παρατάξεις, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήσαμε και την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, που στην πράξη δεν έκανε προοδευτικές αλλαγές, αλλά συντηρητικές. Υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρώ ότι κυβέρνησε άκρως συντηρητικά. Μπήκε πολύ στην πρακτική μιας δεξιάς. Σήμερα προέχει να αναδείξουμε που θέλουμε ως παράταξη να πάμε τη χώρα».

«Υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να επαναπατρίσουμε»

«Εμείς δεν έχουμε στόχο απλώς να βρούμε κάποιον για να συνεργαστούμε. Έχουμε έντονη κριτική και προς τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι πρέπει να αναδείξουμε τις θέσεις μας, και μετά συζητάμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συνεργασίες. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επαναπατρίσουμε», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το κράτος μας, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν παλέψει απέναντι σε ένα πελατειακό κράτος που σπαταλά το βιός του λαού. Αν δεν κατανοήσει και η παραδοσιακή αριστερά, ότι το να καταλάβεις την εξουσία δεν είναι η επανάσταση, αλλά να αλλάξουμε τις δομές της εξουσίας της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράγματα που ουσιαστικά υπονόμευσαν βασικούς θεσμούς, όπως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτά τα έκανε και τα κάνει και σήμερα η δεξιά. Εγώ έρχομαι να δώσω άλλες προτάσεις» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Το 2010 δεν υπήρχαν άλλες επιλογές και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις»

Μιλώντας σχετικά με το αν σήμερα θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική με το 2010, ο ίδιος εξήγησε ότι «Δε θα μπορούσα να αλλάξω πολλά το 2010, δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις. Αν χρεωκοπούσαμε θα φεύγαμε από το ευρώ με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην εθνική μας προστασία και την άμυνά μας. Λεφτά υπάρχουν και το λέω και σήμερα. Όταν φτιάξουμε ένα κράτος σωστό, υπάρχουν λεφτά.

Μόνο όταν χτυπήσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή, μόνο όταν βοήσουμε η γραφειοκρατία να φύγει ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη, θα φέρουμε επενδύσεις. Έπρεπε να επιλέξει κάποιος ανάμεσα σε δύσκολα σενάρια το 2010. Το φάσμα της χρεοκοπίας θα ήταν τραγικό. Επιλέξαμε μια πορεία που μας κράτησε στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι έκαναν πολλά λάθη. Αν υπήρχε συναίνεση των άλλων κομμάτων δε θα είχαμε τρία μνημόνια. Σήμερα η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα, με αγώνες που δώσαμε και εμείς».

«Η παράδοση του ΠΑΣΟΚ είναι μέσα μου – Ήθελα debate με άλλους όρους»

«Δεν έφυγα ποτέ από την καρδιά του ΠΑΣΟΚ, και θα δούμε πώς στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε τα σύμβολά μας. Η παράδοση του ΠΑΣΟΚ είναι μέσα μου, ήμουν στις ιδρυτικές διαδικασίες και έχω διατελέσει και πρόεδρος. Στόχος δικός μου είναι να κρατήσω μια πολιτισμένη ενότητα στο χώρο μας, να δώσουμε πνεύμα ουσιαστικού διαλόγου, και να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα. Το κάλεσμα το μεγάλο είναι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα για debate, θα το ήθελα και εγώ, αλλά με όρους που θα βοηθήσουν το χώρο. Η πρότασή μου δεν κουβεντιάστηκε καν», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με το debate για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του για παρέμβαση άλλων δυνάμεων στη διαδικασία της εκλογής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «Εγώ μίλησα για πιθανές εξωθεσμικές κινήσεις, δε γίνεται μόνο στην Ελλάδα αυτό. Θεωρώ ότι η απάντηση σε αυτές είναι συγκεκριμένη, και είναι η μεγάλη συμμετοχή. Όταν κάποιος γνήσια έρθει και ψηφίσει γιατί επιλέγει κάποιον, αυτό είναι όχι μόνο αποδεκτό, αλλά και επιθυμητό. Άλλο αυτό, και άλλο να υπάρχουν παρασκηνιακοί τρόποι για να επηρεαστούν οι εκλογικές διαδικασίες».

«Ο κόσμος δεν εκφράζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφορικά με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «Νομίζω η τελευταία δημοσκόπηση είδαμε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μειώσει τις δυνάμεις τους, και το ΚΙΝΑΛ να έχει ανέβει ουσιαστικά.

Αυτό είναι δείγμα ότι ο κόσμος ψάχνει για άλλη λύση, δεν αισθάνεται ότι εκφράζεται από τα δύο αυτά κόμματα. Αυτό είναι θετικό για το χώρο μας, και πιστεύω και για τη χώρα. Η ΝΔ κάνει μια διαχείριση, δεν κάνει αλλαγές μεγάλες που χρειάζεται η χώρα. Πρέπει να πάμε σε ενεργειακή μετάβαση, σε εκσυγχρονισμό του κράτους, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr